Студентка изписа България на глаголица на осемметрово пано от вълна

  • 02 юни 2017, 10:00
  • Default profile Автор Нина Димитрова
Medium 2  2

Осемметрово вълнено пано с надпис „България“ на глаголица е изложено на фестивала в Садово. Автор на униката от непредена вълна е Даяна Прокопова, студентка по текстил от Националната художествена академия. Чергата е наречена „В началото бе словото“ и е изработена само от природни материали и цветове.

„Това, което ни е завещано в миналото не бива да се забравя – всяка една буква съдържа огромна символика и сила. Когато изпишеш „България“, влагаш абсолютния смисъл на това какво е Родината. Избрах благородна, естествена материя – вълна от наши, български овце, бяла и кафява. Тъмният цвят символизира божествения хаос, това, което е непознаваемо за нас. А като печат на словото избрах белия цвят, светлината. Това е символиката на моята черга - България, пътят на истината и корените“, казва Даяна. Тя е и автор на ръчно тъкана, ушита и избродирана от нея женска риза, в духа на отново възраждащите се традиции на българското тъкачество и бродерия.

„Символите в народните шевици не са случайни, техният смисъл е да защитават от зли сили”, казва студентката. Тя е сред участниците в първия Фестивал на еко и био производителите, който се провежда в Садово.