Щъркелите идват първо в Бургас

  • 20 март 2019, 13:06
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium eqhd d r hristina klisurova

Жителите на някои градове и села у нас вече се радват на чаканите гости от топлите страни - щъркелите. В други населени места пък тепърва хората очакват предвестниците на пролетта. Кога пристигат щъркелите в България? Какво се случва, ако подранят или закъснеят? Какво да направим, ако попаднем на щъркел в беда? Отговорите на тези и още въпроси научихме от д-р Христина Клисурова - ветеринарен лекар от Спасителен център за диви животни - Стара Загора. 

- Д-р Клисурова, дойдоха ли щъркелите у нас?

- Времето вече е такова, че щъркелите започнаха обратната си миграция. Конкретно в района на Стара Загора на няколко места ги наблюдаваме. Март-април е периодът, когато белите щъркели идват от топлите страни към нашите ширини. Така че сега сме съвсем в началото на тяхното завръщане и тепърва се очакват големите ята птици да пристигнат.

- Бихте ли посочили конктерни дати, когато можем да очакваме масовите ята? 

- Птиците се влияят от метеорологичните условия. За разлика от есенната миграция, която е по-масова (хиляди щъркели заминават), тази през пролетта е по-скоро по единични бройки (10-20 щъркела). С конктерни дати никой не може да се ангажира. Но в края на март и началото на април е периодът, в който щъркелите се връщат масово.

- В кои български населени места пристигат първо? 

- Това са местата, които са по-близо до юг. През Бургас и района преминава един от най-важните миграционни пътища на птиците от цяла Европа - Виа Понтика. 

- Какво се случва, ако щъркелите подранят или закъснеят?

- Миналата година имаше голям снеговалеж в средата на март, който върна обратно много щъркели в Северна България към местата, където гнездят. За съжаление, тъй като няма как да птиците да предвидят всичко, което може да им се случи по време на тяхното завръщане - има вероятност да ги достигне такава буря и някои от тях да загинат. Обикновено това не се случва всяка година, а веднъж на няколко десетки години. Птиците не подраняват - имат определен период, в който започват да се изнасят и ако времето се задържи по-дълго студено те изчакват по-добри условия. 

- Щъркелите ли са първите предвестници на пролетта?

- Още преди март месец първите птици се завръщат тук. Дребни соколчета, които се наричат белошипи ветрушки и за чието завръщане в природата у нас ние от "Зелени Балкани" работихме повече от пет години - те са първите предвестници на пролетта. Също са мигранти, зимата прекарват в топлите страни и ранна пролет идват в България. Лястовиците пък са едни от последните.

- Какво правят щъркелите, ако гнездото на двойката е разрушено?

- Ако гнездото е развалено, това не осуетява размножаването на двойката. Те си правят ново в района. Интересен факт е, че някакъв период от време след като се завърне първия щъркел (обикновено мъжкия) той изчаква своя партньор, и ако той не пристигне - си намира нов. Това е така, защото инстинктът за размножаване при дивите животни е по-силен от инстинкта към партньора. 

- Пазят ли хората щъркеловите гнезда?

- Заради близостта им щъркелите са познати птици на хората. Те са желани съседи и в повечето случаи техните гнезда се пазят. За съжаление при нас се е случвало да пристигне и прострелян щъркел от въздушна пушка. Но това е по-скоро изключение. Щъркелите са много добри помощници в земеделието - изяждат огромно колическо скакалци, мишки и гризачи. 

- Какво да направим, ако попаднем на щъркел в беда?

- Винаги съветваме хората да подават сигнали към съответната регионална инспекция по околна среда и вода на територията, на която се намират, на телефоните на Спасителния център или тел.112. Ние намираме начин да окажем съдействие и помощ при случаите, където е необходимо. Понякога намесата на човека може повече да навреди, отколкото да помогне.