Събарят незаконните къщи край ската на бул. "В. Левски"

  • 23 май 2019, 16:47
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 23 %d0%bb%d0%b5%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b81

Започва събаряне на всички незаконни постройки по протежението на ската на варненския бул. „Васил Левски“ в района на ромската махала „Максуда“. Това обяви кметът Иван Портних след инспекция на мястото, където часове по-рано се свлече земна маса върху едно от локалните платна. По думите му именно незаконните къщи, които са 10 – 15, са причина за инцидента.

Още днес ще бъде разрушена едната от тях, надвиснала точно на ръба на ската. Процедурите по премахването й се точат от март миналата година, но на 21 май Върховният административен съд е отменил предварителното изпълнение на кметската заповед за събарянето й.

„Не може стотици хиляди да сме заложници на едно такова безумие. Влизаме и събаряме незабавно“, заяви кметът Портних. В къщата са адресно регистрирани четирима души, на които общината ще намери подслон. Ще бъдат осигурени места за временно настаняване и на обитателите на останалите постройки.

Паралелно с разчистването ще започне и обезопасяване и укрепване на ската. Ще бъдат поставени и огради. Очаква се така да се ограничи и достъпът на ромски деца, които често се забавляват, хвърляйки камъни по преминаващите автомобили.