Събират артисти от цяла България на селски фестивал

  • 11 юли 2019, 20:27
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium %d1%84%d0%b5%d1%81%d1%823

Стартира приемът на документи за участие в XII издание на фолклорен фестивал „Типченица пее“, съобщиха от общината в Мездра. Заявките се приемат до 25 август на адреса на читалището в селото, на електронната му поща n4suznanie_tipchenica@abv.bg или на телефон 0886 448 444.

Фестивалът ще се проведе навръх 6 септември. Традиционно целта му е да опазва, съхранява и популяризира българските фолклорни традиции и обичаи. Да спомага за развитието на любителското фолклорно творчество, като предоставя възможност за изява на многобройните любителски колективи. Форумът представя фолклора, културата, традициите, музиката, песните и танците от различните етнографски области в България.

Право на участие имат любителски колективи и индивидуални изпълнители, представящи автентичен и обработен танцов, песенен и/ или словесен и обреден фолклор; индивидуалните изпълнители/ певци представят една песен с времетраене до 3 минути, както и певческите групи/хорове представят две песни с времетраене до 8 минути.

Песните могат да бъдат изпълнени с музикален съпровод на живо или инструментален запис на CD/USB. Допуска се участие без музикален съпровод - акапелно, уточняват организаторите.