Събират дрехи, снимки и писма на затворници в бивш концлагер

  • 25 юни 2020, 20:34
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 00

Община Ловеч стартира дарителска акция по събирането на документи, снимки и предмети, свързани със съществуването на бившия концлагер „Слънчев бряг“ (1959 -1962) край града. Причината е, че има крайно недостатъчно на брой запазени свидетелства поради секретността на поделението. Идеята на администрацията е да бъдат събрани интересни предмети (съдове, инструменти, дрехи), снимки, писма и др., които са били ползвани от затворниците или от охраната. Особено ценни ще са евентуално запазени фотографии от това време, запечатали както хора, така и местността.

Интерес представляват също и по-късни документи, спомени, снимки, диапозитиви, филмови и видеоматериали от първите години след промяната през 1989 г.

Специално се апелира към младите хора - споделете наследеното от своите възрастни роднини, дядовци и баби. Поради травматичния елемент мнозина избягват да се връщат назад, но историята трябва да бъде съхранена. Така че участвайте в акцията, дори да е анонимно.

Поводът е намерението на администрацията да събере тези артефакти и да ги съхрани чрез Регионалния исторически музей в Ловеч в бъдеща експозиция. Желаещите могат да дарят или да предоставят за временно ползване  своите експонати. Приемат се както оригинали, така копия на хартиен или дигитален носител. 

„Слънчев бряг“ е  бил концлагер за политически затворници, създаден със съгласието на Политбюро на ЦК на БКП през 1959 г.. Наричали са го поделение 0789 на „Въдворяване и изселване“, към МВР, Ловеч. Известен е още като Трудова група или „Лагерът на смъртта“ Намира се в каменната кариера край Ловеч. Той е секретен и един от най-жестоките лагери в България. С документи е доказана смъртта на 145 лагерници, но за много други няма свидетелства.

Експонатите могат да се предоставят в Община Ловеч по следните начини: по пощата или с куриер (адрес 5500, Ловеч, ул. „Търговска 22“), лично да се донесат всеки делничен ден от 8.30 до 17.00 ч., в отдел "Връзки с обществеността, международно сътрудничество и протокол", тел. 068 688315, или да се изпратят на email:  kmet@lovech.bg или info@lovech.bg.

Снимки: Община Ловеч