Съборът в Рожен събра 350 000 души (СНИМКИ)

  • 19 юли 2015, 15:33
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 4d4677f9 bead 1fd5

Трети ден от събора за народно творчество и животновъдство "Рожен". В последния ден отново се състоя надсвирване и надиграване на четирите сцени. Над 8 000 участници се изявяват на родопските поляни до края на събитието, което събра хиляди българи и чуждестранни гости.


Общо около 350 000 души са посетили тридневния събор в Рожен. Това съобщи директорът на Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето” Симеон Караколев, цитиран от „Фокус”.И днес към Рожен продължаваха да се придвижват колони от автомобили и в двете посоки - кв. "Устово" на Смолян и Чепеларе.


Симеон Караколев е категоричен, че очакванията на организаторите за събора са се оправдали и посетителите са останали доволни.


Той подчерта, че и следващата година ще има събор и се надява посещаемостта тогава да се увеличи с най-малко 20%.


Историята на събора е отпреди повече от век. Легендите разказват, че плановете за освобождението на България са се правили именно на роженските поляни. А идеята за събора е на капитан Петко Войвода. 
Вчера вечерта се проведе дефиле на народни носии от всички области в България. Посетителите станаха свидетели и на автентични нестинарски танци.


"Усеща се животът на събора в Рожен. Това е отдавна чакано събитие, възстановено след 9-годишна пауза, а организаторите имат амбиция да го правят всяка година", каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева и подчерта, че от министерството ще подкрепят тази инициатива.На роженските поляни, освен народни песни и музика, организаторите ни показват и традиционни - вече забравени в големия град и съвременното семейство, български занаяти и традиционни ястия. Голям интерес предизвикаха чеверметата, а кулинарът Ути Бачваров приготви курбан за посетителите. Организирано беше и изложение на български породи овце, кози, кучета, крави и биволи, на био храни и напитки.


Демонстрирани бяха и народни борби на сцените на събора.
Снимки: Стоян Йотов