Събраха в луксозен каталог творби на Георги Урумов – Калиакра

  • 26 май 2017, 10:28
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 26 %d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b0%d0%ba%d1%80%d0%b01

Изложба, посветена на 125 години от рождението на Георги Урумов – Калиакра, се открива тази вечер от 18 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. В зали 9 и 10 ще бъдат показани над 40 творби, емблематични за творчеството на големия български живописец.

Георги Урумов e роден на 23 април 1891 г. в старозагорското село Долно Сахране. Син на свещеника Иван Урумов, той става легендарен в изкуството на живописта с псевдонима Калиакра. Това е българинът, който през 1935 г. на Официалния салон на изкуствата в Румъния е удостоен с най-голямото признание за живопис – първа награда от Държавната академия за изобразителни изкуства в Букурещ, за картината „Нос Калиакра“.

"Притежаващ буден ум и много таланти, Урумов-Калиакра има подкрепата на баща си да придобие разностранно образование и да се развие всестранно. Той преминава различни обучения и придобива опитности в различни професионални сфери – гимназия в Русе (родния град на майка му Екатерина), Морско машинно училище във Варна, Висша школа за аеронавтика и машиностроене в Лозана, архитектура в Мекленбург, Германия, Свободната академия за изящни изкуства в Берлин и Държавната академия за изящни изкуства в Букурещ. Междувременно участва в двете войни – Балканската и Първата световна. Ранен е, но оцелява по чудо и до края на войната през 1918 г. е военен комендант на Държавната моторна оран в хлебородната Добруджа. Артистичен, музикален, театрал, но в същото време рационален, техничар и конструктор, неговата личност се формира от силата на една огромна любов и познание в изкуството”, разказва Пламена Димитрова - Рачева, изкуствовед и директор на галерията.

Творбите в изложбата са част от колекциите на ГХГ „Борис Георгиев“, художествените галерии в Добрич и Каварна, частните колекции на Живко Железов и д-р Петьо Йорданов. Основна част в експозицията заема колекцията, наследство на семейството на художника. Официално ще бъде представено и луксозното издание на ГХГ "Борис Георгиев", посветено на творчеството на Георги Урумов - Калиакра. Изложбата може да бъде разгледана до 20 юни.