Съчиненият проблем на Раднево

  • 09 май 2016, 14:07
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 59bec770 df12 f5ae

Наличието на 701 постоянни жители в ромския квартал „Кантона“ в Раднево от седмица насам е дъвка за милиони българи. От екраните се лее обилно сълзливата сапунка „Роми бият българи“ и „Отечеството е в опасност“!


Една „рутинна“, ако може така да се нарече, свада между 7-8 млади българи и роми, завършила с две счупени глави и един прободен с нож взриви отношенията в населено място, където никога до сега не е съществувал етнически проблем.
От една страна на улицата излязоха 2-3 хиляди души българи, от другата - 500-600 цигани избягаха панически при близки и приятели, а по средата застанаха 300 тежко въоръжени, включително с водометни оръдия, жандармеристи.
Полетяха камъни и бутилки с минерална вода, заиграха палки, залаяха обучени кучета.


Българите искат „равенство пред закона“.
Циганите напомнят, че живеят на това място повече от 25 години.
И на едните и на другите децата участ в едни и същи училища.
На българите кофите за смет се чистят поне три пъти седмично.
На циганите – когато се случи, но не по-често от веднъж на три–четири месеца.
От МВР изведнъж се сетиха, че имало дефицит на униформени в градчето. Само един мотопатрул се грижел за реда във времето, когато няма протестиращи. Според живеещите в панелните блокове – униформените мижели когато ромите крадели. От копторите твърдят обратното – чичковците полицаи честичко въртели палките...
Кварталът няма план.
Канализацията е мираж.
Водопроводът е случайност. Токът е на ръба на законността.
Ама така било отдавна.
Оказва се, че самият град, окичен с епитета „Столица на енергетиката“ няма общ устройствен план.
Нямало пари да го поръчат. От две години закъснявала концесионнната вноска.
Ами преди две години, когато милионите идваха регулярно?


Вдигат се рамене: ами той Кантона е от край време. Така е, но преди четвърт век там бяха 70-80 жители. Дори типови къщички им строиха по норвежки проект.
Само дето от онова рязане на ленти се отече много вода и време. В което никой не се наема да каже имало ли е случай през последните 10-15 години кмет да нагази в калта на Кантона. Освен в предизборните седмици. Когато, както е известно, се лъже като по време на лов. Щото то си е и лов... На заблудени избиратели.
Ако е имало такъв случай, то ще да е било по тъмно. И за среща не с всички, а с определени жители. От които в последствие зависи на коя от страните ще натежи... вотът.


Проблем "Кантона" в Раднево няма. Има проблем с толкова дълго отлагани, че чак забравени, задължения от страна на управата.
И сега всякакви заклинания са неуместни.


Твърдението, че „врагът“ от изборната нощ е в дъното на протеста, е меко казано глупаво. Има избран за 4 години напред градоначалник. Има си и овластен от вота общински съвет. Шарен, та чак писан. Само че нещо тия съветници липсват сред протестиращите. Или поне ги няма в челните редици. Защо ли? Дали защото не са съгласни със съгражданите си? Или не им отърва да бъдат хванати от камерите?


Не ми е работа да давам ум и разум – всяко градче с размерите на Раднево си има своя "Кантон". В съседна Нова Загора той е в пъти по-многолюден. За Николаево и Гурково да не отварям приказка, че там съотношенията роми-българи са май 1:1. Имат си и те противоречия, със сигурност не всичко е по мед и масло, а и рози едва ли цъфтят на бунищата. Но не са вдигнали ръце.


За разлика от Столицата на енергетиката. Където май са свикнали все други, разбирай Държавата, да им плаща сметките.
Е, сега се оказа че държавата е местната общност. Ако я има, обаче!


Още новини от Стара Загора и региона вижте ТУК.


Гласувайте в конкурса "Кмет на месеца" ТУК.