Съдът не даде "Врана" на Симеон Сакскобургготски

  • 28 януари 2016, 11:39
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 fde7 b1f7

Софийски градски съд реши, че стопанство „Врана“ не е на бившия български цар /1943-1946/ и министър-председател /2001-2005/ Симеон Сакскобургготски и неговата сестра Мария-Луиза Хробок. Делото е заведено през 2008 г. от Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза. Те искат възстановяване на стопанството във Врана, а не парка и двореца "Врана". За тях се води дело по инициатива на държавата, уточни адвокатът им Елисавета Христова пред агенция БГНЕС.


Решението вероятно ще бъде обжалвано. Христова посочи, че по него са били допуснати много нарушения. Сменили са се например 8-9 съдии, една голяма част от тях командировани от други съдилища. „Дори имаше случай, когато се допусна някакво доказателство, поискано от страна на ищците и очевидно неудобно за държавата, последва много бързо отстраняване на съдията и следващият смени това доказателство“, каза адвокат Христова.


„Мисля, че тук има ярък пример на разпределение на делата в Софийски градски съд по време на предишното ръководство по един начин, който най-малкото буди съмнение. Когато един съдия бъде преместен на друга длъжност, защото например е израснал в йерархията, когато пращаш командирован съдия да гледа определено дело, винаги възниква съмнение, че може би се прави конкретен избор на конкретен съдия за конкретно дело“, коментира тя.


Още новини от София и региона вижте ТУК.


Гласувайте в конкурса "Кмет на месеца" ТУК.