Съдът потвърди резултатът от изборите в община Бяла

  • 14 ноември 2015, 16:17
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 259da133 a37a 2df8

Административният съд в Русе потвърди решението на ОИК- Бяла, с което е определен резултатът за избор на общински съветници. Производството бе образувано по жалба на Местна коалиция „Бяла 2015“, която оспори Решението на избирателната комисия с мотива, че е допусната техническа грешка поради неправилно приложение на метода на Хеър-Ниимайер, следствие на което е извършено неправилно разпределение на мандатите за съветници по кандидатските листи.


От събраните по делото доказателства става ясно, че общинската избирателна квота е 313 гласа, а методът на Хеър-Ниимайер разпределя мандатите само между партиите и коалициите получили повече гласове от общинската избирателна квота (ДПС; Местна коалиция “Бяла 2015”; ПП ГЕРБ; НДСВ и БСП).


Заключението на съда е, че разпределението на мандатите от Общинска избирателна комисия – Бяла е направено в съответствие с приложимия метод. Съдът намира, че Решението на ОИК-Бяла е законосъобразно и следва да бъде потвърдено, а жалбата срещу него - неоснователна. Решението на Административния съд подлежи на обжалване пред ВАС в 7-дневен срок от обявяването му на страните.