Съдят мъж, убил мотоциклетист с фадрома

  • 24 април 2019, 11:02
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%bc%d0%be%d1%82%d0%be%d1%86%d0%b8%d0%ba%d0%bb%d0%b5%d1%82

Мъж от Разлог отива на съд, предизвикал пътен инцидент с фадрома, при който загина мотоциклетист.

Окръжна прокуратура Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Т. З. 54-годишният мъж е собственик и управител на търговско дружество и като такъв купил самоходна машина за земни работи - челен товарач - фадрома „Фиат“. Въпреки че бил длъжен, той не я регистрирал по надлежния ред в Министерството на земеделието и храните, нито преминал с нея изискуемия технически преглед. Наред с това машината била технически неизправна.

Около 16,00 ч. на 16.08.2017 г. обвиняемият Т. З. управлявал фадромата в Разлог, без да има правоспособност от категория „Твк-М” или свидетелство за професионална квалификация за работа с пътнотранспортна техника. В района на сервиз на ул. „Годлевско шосе“ двигателят на машината внезапно спрял, поради неизправен привод. Това станало причина за загуба на управление от обвиняемия, като фадромата продължила да се движи по инерция и движейки се неконтролируемо, навлязла в лявата пътна лента. Последвал удар с движещия се срещу нея мотоциклет „MZ ETZ-150“, управляван от В.М., който бил отхвърлен и паднал на тротоара.

В резултат на ПТП били причинени травматични увреждания на водача на мотоциклета, вследствие на които той починал. От заключението на изготвената в досъдебното производство съдебномедицинска експертиза е установено, че В.М. получил черепно-мозъчна, лицево-челюстна, гръдно-коремна травми и такава на опорно двигателния апарат.