Съдят съпрузи, мамили руснаци с имоти в Бяла

  • 04 април 2019, 16:15
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium couple home house 1288482

Районната прокуратура във Варна е предала на съд съпрузи, управлявали фирма за недвижими имоти и завлекли шестима руски граждани с близо 600 000 лв., съобщиха от пресслужбата на Апелативния съд.

За измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, извършена като продължавано деяние в периода от 12 юни 2008 г. до 3 декември 2009 г. и в съучастие, ще отговарят Иван и Румяна Чолакови. Мъжът бил управител, а жената - прокурист на регистрираното в гр. Бяла акционерно дружество „Риком“ с предмет на дейност недвижими имоти, управление и строителство.

В посочения период софийска фирма възложила строителството на три ваканционни сгради върху незастроени поземлени имоти в Бяла, собственост на „Риком“ АД. По време на строителството възложителят спрял плащанията към строителя, което породило конфликт. При решаването на спорните въпроси между двете фирми било прието изграденият имот да бъде прехвърлен на възложителя с прилежащия парцел, а завършените на груб строеж две сгради – на фирмата на съпрузите. За да довърши имотите с цел продажба, фирмата им теглила няколко ипотечни кредита.

Към бъдещите ваканционни апартаменти интерес проявили руски граждани, а ваканционните имоти дори били представени на изложение в Москва. Руснаците заявили желание за покупка на имотите по нотариален ред, тъй като това им служело при получаването на виза за България. Първоначално били сключени предварителни договори с купувачите за продажба и строителство на бъдещите имоти, като в тях изрично било посочено, че „Риком“ АД ще им прехвърли имотите с нотариални актове и без тежести. Съпрузите обаче не изпълнили договореното, а сумите, платени от руските граждани, присвоили. Парите за ваканционните имоти постъпвали по сметките на фирмата или били давани на ръка на подсъдимите или на упълномощени от тях лица. И Иван, и Румяна действали по сделките като представляващи „Риком“ АД, като имали право да се разпореждат с дружественото имущество. Всеки от тях притежавал по 100 000 поименни акции, а двамата съставлявали и Общото събрание на АД-то.

След придобиване на апартаментите с нотариален акт всеки от пострадалите получил покана от частен съдебен изпълнител за доброволно изпълнение, тъй като били осъдени като ипотекарни длъжници. Едва тогава собствениците установили, че са придобили имоти с ипотека в полза на банка по теглените от „Риком“ АД кредити. В един от случаите Чолакови въобще не прехвърлили собствеността върху два апартамента на рускиня, а парите й присвоили.

Назначената по досъдебното производство съдебно-счетоводна експертиза показала, че общата сума, с която са ощетени руските граждани при шестте измами, е 587 561 лв. Парите не са възстановени и до момента от двамата подсъдими. Предстои делото срещу тях да бъде насрочено в Районния съд във Варна. Ако бъдат признати за виновни, съпрузите могат да получат лишаване от свобода от 3 до 10 години, а тъй като са и семейство, съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото им.