Съдят за присвояване служителка в заложна къща

  • 17 юли 2019, 14:55
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium %d0%a1%d1%8a%d0%b4 %d0%b8%d0%bb%d1%8e%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f

За длъжностно присвояване на пари и вещи в големи размери и за съставяне на неистински документи ще отговаря 43-годишна педагожка, работила като продавач-консултант в заложна къща. Минка М. е предадена на съд с обвинителен акт от 110 страници на Районната прокуратура във Варна. Според него общата стойност на присвоеното чрез съставяне на стотици неистински заложни билети възлиза на 71 294 лв., съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура. След разкриването на престъпната й дейност са намерени и още три неистински заложни билета, но чрез тях не са присвоявани средства.

Съдружници в заложната къща били двама съпрузи, които познавали Минка и знаели, че има опит от работа в други  заложни къщи във Варна. Така на 9 август 2011 г. тя била назначена като продавач-консултант в заложната къща на семейството. 

През лятото на 2014 г. един от съдружниците установил множество необслужени договори за залози с изтекъл срок, както и  липса на достатъчно приходи въпреки ежедневната дейност на къщата. Това станало повод да бъде извършена ревизия на наличните в заложната къща билети и прикрепените към тях вещи, оставени в залог. Тогава се установило, че голяма част от тях не са от благороден метал, както се сочело в официалния документ. При друга част от заложните билети липсвали самият залог или грамажът на вещта  не съответствал на описания в билета.

Единствената, която приемала залозите, задължително от благодораден метал и скъпоценни камъни, била Минка М. Залозите на автомобили се държали на паркинг. Тя се възползвала от достъпа до паричните средства и заложени вещи и системно и целенасочено присвоявала част от поверените й пари, като изготвяла и представяла пред управителите на дружеството неистински официални документи за осъществени фиктивни залози на движими вещи.

Първото присвоително действие Минка извършила на 21 ноември 2011 г., като съставила неистински заложен билет и се подписала в графата на заемателя с името на реален клиент на заложната къща. В билета били вписани като залог златни обеци с тегло 9,5 грама, за които била изплатена сумата 400 лева, докато в действителност към билета обвиняемата прикрепила позлатени  обици с тегло под 5 грама на стойност 3 лева. Разликата продавачката присвоила.

До 23 януари 2015 г. Минка успяла по подобен начин да присвои 69 303 лв. и вещи на стойност 1991 лв., а броят на съставените неистински заложни билети надхвърля 400.   Предстои делото срещу нея да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.