Съхраняват песенния фолклор в Стражишко с еврофинансиране (СНИМКИ)

  • 26 юни 2015, 08:26
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 0b73 2f8c

Стражица организира уникален концерт по повод приключването на проект на тема “Музиката на родния край”. Той се финансира от ПРСР по мярка 323 Б “Опазване и възстановяване на културното наследство", съобщиха от общината. Сцената пред Общински детски комплекс в Стражица събра на едно място талантите от местните школи за духови и народни инструменти сформирани от ОДК.


Бенефециент на земеделската програма е Община Стражица, а проектът е спечелен чрез МИГ “Лясковец- Стражица”. Проектната разработка е на стойност 43 038 лева. 


Свои изпълнения показаха и възпитаниците от Школата по китара, самодейни танцови и певчески формации, и индивидуални изпълнители от Стражица и Виноград. Участие взе и Мажоретния състав към ОДК и гостуващите малки самодейци от училището във Виноград с худ. ръководители Георги Рашков и Петко Николов.


Събитието откри официално кметът на Община Стражица инж. Детелина Борисова. Тя подчерта значението на този проект и стратегическия ефект от него -  запазване на автентичното музикално  наследство в района на Стражица. Проектът е с няколко дейности.След направено проучване бяха идентифицирани  22 автентични песни от района на Стражица, Виноград, Сушица, Балканци, Бряговица. Същите са публикувани в нарочно издадена информационна брошура. Детска фолклорна певческа формация разучава песните, като чрез тази приемственост те ще бъдат съхранени за в бъдеще. Чрез средствата по проекта са осигурени още нови униформени аксесоари за мажоретния състав към ОДК, инструменти: гъдулки, тамбури, кавали, гайди, тъпан и 10 броя носии за Народния оркестър към комплекса, и инструменти и 20 нови униформи за Духовия оркестър към ОДК.