1435306300
Oбщина

Сунгурларе

ВИЖ общините (13 общини)

Община Сунгурларе се намира в Област Бургас. Състои се от 31 населени места. 

Сунгурларе възниква и се развива като кръстопътно селище. В землището му има останки от антично селище, обитавано през късножелязната епоха и по време на римското владичество. Близо до него има няколко големи тракийски надгробни могили. В землището на града са намирани керамични съдове и римски императорски монети. Сведения за Сунгурларе под имената Сьонгурларе и Сонгурлар има в турски регистри от XVI век.

Интересен факт е, че емигранти от Сунгурларе - 44 семейства, са основатели на днешното село Николаевка на Кримския полуостров.

Сунгурларе е обявен за град през 1974 г. През 1988 г. е открита първата в страната музейна сбирка по лозарство и винарство. Тя се помещава в реставрирана къща в котленско-жеравненски стил, принадлежала някога на богатите винари Иван и Милко Христови, прочули Сунгурларе още през 1989 г. на изложението в Анверс - Белгия, с хубавото сунгурларско вино, спечелило там първия си златен медал.

На територията на община Сунгурларе са разкрити 59 антични могили. За древното минало на региона говорят останките на крепостта Голое (I в. пр.н.е.) край село Лозарево. В църквата “Св. Архангел Михаил” в село Костен е служил Софроний Врачански.

Тук се намира природната забележителност “Пробитият камък” - естествени гъбообразни скални образувания от варовик в района на село Бероново.

Най-мащабното и атрактивно културно мероприятие, утвърдило се като официален празник на общината, е 14 февруари - денят на лозаря и винаря “Трифон Зарезан”. В първата събота на юни всяка година се провежда традиционният за общината празник под наслов “Долината на лозите пее и танцува”.

Община Сунгурларе е домакин и на националния конкурс по свирене на тамбура, който се провежда в края на октомври.

 

ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК:

14 февруари (Трифон Зарезан)

 

КОНТАКТИ

8470 гр. Сунгурларе

ул. “Георги Димитров” №2

тел. +359 55712514

kmetsungurlare@abv.bg

www.sungurlare.org