Състезание за автентична мартеница в Ловеч

  • 01 февруари 2013, 09:50
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a0de49003c1

Регионалният исторически музей в Ловеч организира конкурс за деца за изработване на автентични мартеници. Те ще бъдат номинирани в две категории - най-автентична и най-оригинална мартеница. Това съобщи експертът по връзки с обществеността в Музея Мая Величкова.


Мартениците трябва да бъдат традиционни, като за направата им е препоръчително  да се използва вълнена прежда. Целта е да бъдат научени децата да направят оригинални мартеници в духа на българските традиции.


Изложба с всички мартеници, участвали в надпреварата, ще бъде подредена на 28 февруари от 14 ч. в Музейна сбирка „Минерали и минерални суровини“, тогава ще бъдат отличени и най-добрите. Победителите ще получат награди, осигурени от Музея.     


Мартениците се приемат до 22 февруари в „Етнографски комплекс” - Ловеч, кв. Вароша. Всички творби трябва да бъдат надписани /трите имена, възраст, детска градина или училище и клас/.


Готовите изделия на детското творчество няма да се връщат, а ще се използват за благотворителност – ще бъдат подарени на децата от защитените жилища, а най-големите и най–хубавите ще украсят на 1 март  дървото, избрано за тази цел, пред сградата на общината.