Сътвориха статуя на Наим от акация

  • 29 октомври 2020, 07:00
  • Default profile Автор Румен Кацаров
Medium naim

Уникална фигура от дърво на покойния Наим Сюлейманоглу може да бъде видяна в Момчилград. Неин автор е местният творец Мехмед Али. Преди няколко дни той откри изложба в градския парк „Нури Адалъ“. Освен „Джобния Херкулес“ там  до утре могат да се видят живописни картини от родопския град и пирографирани изделия от дърво.

Най-много погледи на възхищение привлича дървената фигура на трикратния олимпийски шампион по вдигане на тежести, който е и почетен гражданин на Момчилград.

Сюлейманоглу е родом от село Птичар. От 1986 година той се състезава за Турция, но преди три години загуби битката за живота си.

Авторът Мехмед Али е голям почитател на щангиста и е имал  щастието да го види поне веднъж на живо.

„Беше преди много години. Вървях си из града и го срещнах. Попитах го: „Ти не си ли Наим?“. Ръкувахме се, поздравих го и разменихме няколко думи. Бях много щастлив. Иначе имах от доста време идеята да направя нещо по-различно за него. Отне доста време, докато намеря подходящ материал, а именно акация. Направих статуята за около месец, защото работих по нея поетапно“, разкри за Kmeta.bg Али.

В момента той работи към общината и кара катафалка.

„Поддържам четирите гробищни парка в града и карам катафалка. По професия обаче съм строителен техник“, сподели още Мехмед Али.