Съветници бистрят бъдеще на важна болница

  • 28 ноември 2019, 08:35
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium iliana mihailova mbal mezdra 2019

Бъдещето на болницата в Мездра ще се обсъжда днес на първото редовно заседание на общинския съвет в града. Както вече писахме, дългогодишният директор на лечебното заведение д-р Илиана Михайлова подаде оставка и избра да стане съветник в местния парламент. Молбата й за напускане обаче трябва да получи одобрение от съветниците. Очаква се те да я приемат, но да откажат да я освободят от отговорност за резултатите на МБАЛ-Мездра, коментира в аванс новоизбраният кмет на общината Иван Аспарухов.

„Сами можете да предположите защо директор на болница с висока заплата, преизбран преди едва 4 месеца, решава изведнъж да напусне и да стане общински съветник. При това решението идва в много критичен за болницата момент, когато предстои подписване на договор за финансиране на дейностите със Здравната каса. В болницата в Мездра има нарушения, констатирани както от Медицински одит, така и от АДФИ. Ако новият директор не успее в бърз порядък да се справи с проблемите, това може да повлияе  на бъдещето на болницата не само за следващата година, а и за още 2, тъй като за първи път се планира договаряне с Касата за срок от 3 години“, подчерта Аспарухов.

Междувременно мястото на д-р Михайлова начело на МБАЛ-Мездра ще заеме д-р Петьо Вълчев. Той има богат професионален опит в планирането, организацията и контрола на цялостната медицинска дейност. Д-р Вълчев е бивш управител на МБАЛ - Червен бряг, работил е също в болниците в Левски, Никопол, Бяла Слатина и Мездра, както и в „Медицински център 1“ - Долни Дъбник, а от 2015 г. досега е ординатор в Комплексен онкологичен център - Враца. Кандидатурата му е предложена лично от кмета Аспарухов и се очаква да се приеме с мнозинство на заседанието на общинския съвет утре.