Св. Нина въвела в Христовата вяра цар

  • 14 януари 2020, 00:01
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%a1%d0%b2. %d0%9d%d0%b8%d0%bd%d0%b0

Православната църква почита днес Св. Нина. Тя се родила в Кападокия. Родителите й били знатни хора, а тя - единственото им дете. Майката на Нина - Сусана била сестра на Йерусалимския патриарх, а бащата й Завулон – римски военачалник и роднина на Св. Георги Победоносец.

Момичето било на 12 г., когато семейството й се преместило в Йерусалим. Фамилията решила да следва стриктно Христовото учение. 

Баща й бил ревностен християнин и искал да служи на Бога. По взаимно съгласие и с благословението на Йерусалимския патриарх родителите й се разделили, за да служат изцяло на Бога: баща й отишъл в Йорданската пустиня, а майка й била поставена за дякониса при храма на Гроба Господен. Възпитанието на малката Нина било поверено на благочестивата старица Нианфора. Нина се установила в Грузия, която в миналото се наричала Иверия. Тя успяла да положи основите на християнството в Грузия и да покръсти много грузинци. Началото било трудно, защото владетелят на Грузия цар Мириан бил идолопоклонник. С вяра и смирение Света Нина успяла да го покръсти. След което поданиците му лесно се приобщили към православната църква. След като приела Христовата вяра, владетелят Мириан станал значима личност за православието, а Света Нина е приемана за просветителка и Небесна покровителка на Иверия (Грузия).

След като се споминала, на гроба й цар Мириан започнал да гради храм в името на Св. Георги. Светата обител била завършена и осветена от сина му цар Бакур. Храмът бил обновяван многократно, но никога не бил разрушаван, той е оцелял и до днес.

Днес празнуват Нина, Нино, Нинка, Нинко. Да им е честито!