Свалянето на ДДС за бира и вино ще облекчи бизнеса на светло

  • 30 юли 2020, 11:40
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium %d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8 %d0%b2%d1%83%d0%bb%d0%b4%d0%b6%d0%b5%d0%b2

Свалянето на ДДС за бира и вино от 20% на 9% до края на 2021 г. е антикризисна мярка, чиято цел е да подкрепи конкретно бизнеса, а не толкова да стимулира потреблението. Тя ще има същия ефект, както и свалянето на ДДС за храните в заведенията. Така коментира Георги Вулджев от Експертният клуб за икономика и политика (ЕКИП) пред Kmeta.bg решението на управляващите да се намали ставката за нискоалколохолните напитки за заведенията.

Според Вулджев е логично да се свали ДДС върху бирата и виното, защото ако това не беше направено, една голяма част от сектора щеше да остане на практика изолирана от антикризисните мерки. Много заведения сервират основно нискоалкохолни напитки и те нямаше как да се възползват от това, че ДДС върху храните беше свалено, уточни Вулджев.

Той добави, че е важно да се има предвид, че тази мярка ще има единствено ефект за заведенията, които са на светло. Много се говори, че делът на сивия сектор е голям при ресторантьорите. При сваляне на данъците няма как да се възползваш от тези облекчения, ако си укривал данъци досега, обясни Вулджев. Което означава, че недобросъвестните предприятия няма да могат да се възползват от тези облекчения.

Като цяло смятам, че това е конкретна и добра мярка, допълни експертът. За останалите мерки той смята, че няма достатъчно административен капацитет, за да бъдат използвани те максимално от бизнеса. Като пример Вулджев посочи забавянето на плащания при програмите като 60/40. При свалянето на данъци не е така, защото ефектът се усеща веднага, заключи той.