Свещеници гониха злите сили от Пловдивския зоопарк (снимки)

  • 11 февруари 2019, 14:58
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%b7%d0%be%d0%be3

Кметът на Пловдив Иван Тотев извика двама свещеници, за да изгонят "злите зелени сили" от зоопарка. Природозащитниците заведоха дела срещу проекта, които се точеха 3 години, но ВАС се произнесе в полза на общината миналата седмица.  

Днес символично бе направен водосвет на къта на животни. 

"Зоопаркът ще бъде завършен за 27 дни. Зелените вече само могат литургията да обжалват", каза кметът Иван Тотев.

Предстои в близките дни да се издаде акт 11 за размразяване на обекта, каза кметът на "Западен" Димитър Колев. Според управителя на фирмата - изпълнител "Запрянови 03" Вакрил Запрянов ще свършат работата за 27 дни,а може и по-рано. Строителите трябва да вдигнат по-високи огради на хабитатите на елени, бизони и мечки по препоръка на МОСВ и с цел за повече сигурност.

От община Пловдив правят планове през лятото зоопаркът да бъде отворен за посетители, а до края на годината ще се влиза безплатно.

В момента в зоокъта живеят десетина маймуни.

От зоопарковете в Стара Загора и София ще се докарат маймуни, мечки, елени, муфлони, камерунски кози, пауни, фазани, сърни, антилопи, виетнамски прасета. С развъдника в Словения се преговаря и за други животни. Тигър засега нява да има, пише "Марица". 

"Работим законосъобразно и за опазване на природата. Опитахме се да запазим максимално много на брой дървета, като проектът беше преправен според съществуващите здрави дървесни видове, засадихме и нови. Идеята на зоопарка бе да е възможно най-близо до природата, а животните да се чувстват добре в хабитатите си.

Доказателство за това е и семейство диви зеленоглави патици, които сами са се заселили в пространството, предназначено за водоплаващи птици и живеят вече няколко месеца там. Очакваме скоро да имат и потомство", каза кметът Иван Тотев.  

Площта на новия зоопарк е 4 пъти по-голяма от стария. Премахнати са старите малки клетки и сега за животните има по-големи пространства.

"Надяваме се децата да видят и да се запознаят с различни видове животни – с техните навици, нужди в среда по-близка до естествената. В проекта за залесяване в район „Западен“ сме предвидили и зелено училище, за да може децата да обикнат още повече природата и да я пазят", каза още кметът.