Световна оперна премиера готвят в Стара Загора

  • 12 юли 2019, 18:26
  • Default profile Автор Цвети Василева
Medium p1350184

Първото представление на операта „Траян в Тракия“  на Държавна опера Стара Загора ще бъде на Античния  форум в Стара Загора. Световната премиера започва в 21 часа на 25 юли.

Музиката и либретото са на бразилеца с италиански произход Андре Катели по поръчка на Старозагорската опера.

Действието се развива в град Августа Траяна, античен Берое, сегашен Стара Загора, през 106 г. сл. Хр. Меда, дъщерята на Орол, жрец на Сабазий, се влюбва в Марчело – преторианец, воин на Рим. Те планират да избягат в Коринт. Измяната им е разкрита от Орол, но и тримата са заловени от римските воини. Предстои им да бъдат разпънати на кръст – Марчело заради предателство, Меда заради вероотстъпничество, а Орол като фанатик.

Вестоносец извествява идването на Император Траян, който публично да отсъди, каква да е съдбата им!

Диригент на премиерния спектакъл е живеещият в Австрия американец с италиански корени Антъни Арморе, а  режисьор е датчанинът Мортен Роесен. Сред солистите са англичанинът Едуин Кей, Теодор Петков, Елена Мишинова и Тереза Бракалова и др.

Действието се развива в естествена среда на Античния форум. В спектакъла участват и членове на прабългарската школа за оцеляване „Бага Тур“.

Сценографията е поверена на Тодор Демеров, а костюмите са по проекти на Теодора Джамбазова.

Премиерата е част от започващите на 19 юли „Летни музикални вечери на Античния форум“.  За зрителите ще бъде изградена нова амфитеатрална трибуна с 500 седящи места. Стартът ще бъде дадена с концерт на „Фондацията“. На 27 юли има още две премиери – първата е на  балета „Антигона“, постановка на хореографа Людовик Парти, а втората на балета „Лотос“ по музика на Фредерик Шопен, поставен от младата италианка Алесандра Скаламбрино.