Световни музиканти представят Русе по време на румънското европредседателство

  • 25 март 2019, 14:01
  • Default profile Автор Галина Стоянова
Medium  b3b6126

Като истински „Посланик на Русе“ за първи път в своята история и в близко сътрудничество с музиканти от Румънския национален симфоничен оркестър, Русенският фестивален оркестър ще гостува в прочутата зала „Атенеум“ в Букурещ с концерт на 1 април т.г. – един жест на приятелство към нашите северни съседи по повод Румънското председателство на Съвет на ЕС и Стратегията на ЕС за Дунавския регион.  

Под ръководството на именития български диригент Емил Табаков и с участието на световноизвестния български цигулар Светлин Русев  оркестърът ще изпълни „Класично и романтично“ от П. Владигеров, Втория цигулков концерт на С. Прокофиев и Сюита из балета „Жар птица“ на И. Стравински.

Като ексклузивен продукт на най-стария международен фестивал за класическа музика в България „Мартенски музикални дни“, Фестивалният оркестър привлича ежегодно елитни и високо мотивирани български инструменталисти от цял свят, по-голямата част от които възпитаници на Националното училище по изкуствата в Русе. Днес Фестивалният оркестър е феномен със символно значение за българската музикална общност и не случайно е носител на престижната награда „Музикален проект на годината“ (2016) на Българското национално радио.

Гостуването на Русенския фестивален оркестър в Букурещ ще е преди всичко красноречив израз на приятелските и добросъседски отношения и сътрудничество между България и Румъния в рамките на Дунавската стратегия и Европейския съюз, както и силен стимул за професионално израстване и развитие на талантите на Русе.

Концертът на русенските музиканти в Румъния се осъществява благодарение на „Оргахим“ АД и Фондация „Русе – град на свободния дух“.

Партньори при реализирането на инициативата са още фирмите  „Рубишипс“ ООД , Свободна зона – Русе ЕАД, „Булмаркет ДМ“, Леон–Аудио, Българо-румънската търговско–промишлена камара, доц. д-р Кирил Панайотов.