„Свилоза” възобновява производството си

  • 10 януари 2018, 14:47
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium item sviloza

Свищовската компания за целулоза „Свилоза” постепенно възобновява производство. Това съобщиха от ръководството на дружеството за Economic.bg.

Те обясняват, че заради предстоящото застудяване в страната и с цел намаляване на загубите и щетите за предприятието от днес съоръженията започват да се пускат постепенно. За пълното възстановяване на работата на машините е необходима една седмица.

„Свилоза” е получила нови количества суровина, с които може отново да заработи, тъй като продължителното спиране на работа през зимата води до допълнителни разходи за отопление и поддръжка на неработещи съоръжения. Загубите от принудителния престой на компанията вече се изчисляват.

"Свилоза" спря работа заради липса на суровина на 21 декември 2017 г. Причината е, че Северозападното държавно предприятие, което е основен доставчик на компанията, не е изпълнило докрай договора си за доставка за 2016 г. Доставките за 2017 г. също все още не са започнали, информираха тогава от компанията.

Ръководството на „Свилоза“ заяви, че се е обърнало към всички държавни институции за критичната ситуация и са взети съответните управленски решения.

Това не е първата година, в която предприятията в дървопреработвателния сектор спират работа или намаляват капацитет на производство заради проблем с доставките на суровина.