Свищов си спомня за загиналите в река Лим ученици

  • 03 април 2016, 08:53
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a0c18a78b19

Свищов ще почете паметта на 12-те деца, загинали преди 12 години в река Лим с панихида и заупокойна молитва в параклиса "Св.Дух" на градските гробища в понеделник. На 4 април 2004 г. 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. Повечето от пътниците в автобуса са деца от училище "Николай Катранов" в крайдунавския град.


Около 22 часа българско време, на завой на планински път шофьорът губи контрол над превозното средство. Автобусът се спуска 15 метра по стръмния бряг и пада в коритото на придошлата река Лим при сръбското село Гостун до границата с Черна гора. Рейсът потъва за броени минути, а 12 ученици се удавят. В тяхна памет семействата създадоха благотворителна фондация "Ангели от Лим" и организират различни инициативи, пипомня "24 часа".


В четвъртък родителите на жертвите от трагедията и представители на общината ще отидат на паметника край река Лим, където отново ще се срещнат със спасителите на пътувалите в автобуса, оповести Георги Манзаров, баща на загиналата футболна надежда Юлиян. Очаква се на лобното място да им представители и на тамошните власти.