Свищовското съкровище заминава за Виена

  • 14 ноември 2016, 18:45
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 1 1

Свищовското съкровище ще участва в изложба в Kunsthistorisches Museum – Виена, посветена на металите и ресурсите през бронзовата епоха в източните части на Балканския полуостров. Това съобщават от Община Свищов.

Изложбата, която ще се проведе в периода 14 март – 25 юни 2017 г., е част от научен проект на българската и австрийската академии на науките. Организатор на изложбата от българска страна е Националният Археологически Институт с Музей към БАН, в партньорство с регионални и общински музеи. В нея ще участват и други съкровища от бронзовата епоха, съхранявани в регионалните и общински музеи в България.

Свищовското съкровище е датирано в средата на II хил. пр. Хр. и се състои от тринадесет златни накита и шест бронзови предмета, всички поставени в глинен съд, заровен в земята. Откритото през 2011 г. съкровище е дарено от откривателя си Р. Тодоров на Градски Исторически музей – Свищов.

В момента в Исторически музей – Свищов са изложени само репликите на златните накити. Оригиналите са предадени за временно ползване на НАИМ-БАН (Национален Археологически Институт с Музей към БАН).