Талантливи балерини се събират за уроци в еленско село

  • 31 юли 2015, 08:32
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a49c65aa94a

Талантливи деца от цялата страна се събират в еленското село Марян за поредната Балетна академия. Школата комбинира детски летен лагер за млади таланти, с уроци по класически балет. Академията се провежда вече пета година в балканското село Марян, което се намира на осем километра от град Елена.


Уроците продължават две седмици и завършват с три балетни концерта: един в село Марян, един в град Елена и един във Велико Търново. Концертът включва съвместни изпълнения на децата, участвали в академията и тези на професионалните балетни артисти-гости на академията. През тази година преподаватели в академията са д-р Диляна Никифорова, примабалерина на Софийската опера и балет, Дарина Бедева, примабалерина на Софийската опера и балет, Капка Роглева, балетен педагог и примабалерина на Бургаската опера.


В раздел характерни танци уроците ще води Радул Роглев, солист на Софийската опера и балет. През 2015 г. в академията участват деца от Бургас, Варна, София, Велико Търново, Горна Оряховица, Димитровград, Елена, Шумен, Пловдив и Русе. Очаква се да пристигнат и млади таланти от Италия. Балетният тренинг се провежда в салона на читалището в село Марян за около 40-50 деца, разделени на три групи, като организаторите се стремят да не превишават тази бройка на участници с цел по-високо качество на обучението. 


Програмата на спектаклите се подготвя по време на академията. Освен децата в спектаклите участват гост-артисти от Софийската опера и балет. 
По този начин децата, участващи в академията, получават една сериозна подготовка за професионалната сцена. В резултат от посещението на Академията  повече от 50% от децата се насочват към професионални училища и впоследствие продължават да участват в нея, като висока оценка за уникалния сценичен опит и възможности за усъвършенстване, които предлага Балетна академия Марян. Спектаклите в Марян, Елена и Велико Търново са със свободен вход 
и се провеждат с любезното съдействие на общините, съобщиха организаторите.


Още новини от Велико Търново и региона вижте ТУК.


Гласувайте в конкурса "Кмет на годината" ТУК.