Танцьори от цялата страна вият хора в Перник

  • 20 април 2019, 11:55
  • Default profile Автор Станислава Антова
Medium 31402807 1852044921533039 7574853981084581888 n

Перник става център за среща на любителите на  българските народни хора. Организатори на събитието са община Перник и танцова къща „Приятели чрез танца“ към сдружение „Дай, бабо, огънче!“. Традиционното вече фолклорно надиграване за младежки любителски групи „Приятели чрез танца“ ще се проведе днес, 20 април.

Празникът ще стартира в 12 ч. с дефиле от Минната дирекция до Двореца на културата, където ще бъде даден старт на фестивала.

Деветнадесет любителски фолклорни състава с близо 350 участници от Перник, София, Пазарджик, Сандански, Дупница и други градове ще покажат как се съхранява богатството на родния фолклор, като се включат в надиграването на сцената пред Двореца.

Задължително условие за участие е съставите да могат да играят характерните за Граово хора – Граовско, Четворно, Сватбарско и др. 

В надиграването има три възрастови групи – детска, младежка и смесена. За първа година фестивалът е отворен и за танцови състави. Провежда се в два раздела – „Да се забавляваме“ и „Да се надиграваме“. В първият раздел клубовете изпълняват две хора по желание, с времетраене до 6 минути. Вторият раздел има конкурсен характер. В него ще се изпълнява обработка на хоро с времетраене до 4 минути /хореографското решение да започва с автентичния образец на хорото/ и компетентно жури ще определи най-добрите участници. Единственото условие обаче е, че групите имат право да участват само в един от разделите. Както всяка година, така и тази, освен предвидените награди на участниците журито ще присъди и специалната награда на Кмета на общината – тъпан. 

Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2019 г. и от Годишния план на Консултативния съвет за младежка политика.