"Танцът на Слънцето": София има първа по рода си иновативна скулптура

  • 21 ноември 2020, 16:16
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 1

София има първа по рода си иновативна кинетична скулптура с три диска, движени от вятъра "Танцът на Слънцето"  се появи на едно от най-оживените места в града - до моста на влюбените при НДК, предаде БНТ.

Това се оказа едно от най-впечатляващите събития в рамките на традиционните вече у нас Дни на японската култура, които започнаха през септември, въпреки коронавируса.

Един символ на труднообяснимата българо-японска близост във времето, "Танцът на Слънцето" е сътворен от нашия известен скулптор Тодор Тодоров, нашумял по света като основоположник на теорията за съвременна скулптура, движена от природните елементи и сили.

"Решихме да поставим един знак на благодарност за това, което Япония е правила и продължава да прави за нас", заяви скулпторът.

"Днес откриваме един нов обект, който е символ на духа на българо-японските отношения, който носи духа на бъдещето, духа за бизнес и иновации между двете страни, един нов туристически обект за японците в България", допълни доц. д-р Боян Жеков, председател на Клуб "Приятели на Япония".

Японци пишат за България като за земя, благословена от Бога, а според тяхната митология Япония се е появила в началото на света с благословията на богинята на Слънцето Аматерасу и затова до днес я наричаме Страната на изгряващото слънце, а слънчевият диск е на националното й знаме.

Семейният творчески тандем - художничката Даниела Тодорова и скулпторът Тодор Тодоров преди 10 години основаха фондация "Аматерас", която е един от основните съзидателни елементи във културния диалог София-Токио.

Кадър: БНТ