Топ локация и аквапарк привличат столичани във "Възраждане"

  • 05 август 2020, 13:30
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium %d0%a1%d0%90%d0%92%d0%98%d0%9d%d0%90 %d0%a1%d0%90%d0%92%d0%9e%d0%92%d0%90  %d0%9a%d0%9c%d0%95%d0%a2 %d0%9d%d0%90 %d0%9e%d0%91%d0%a9%d0%98%d0%9d%d0%90  %d0%92%d0%aa%d0%97%d0%a0%d0%90%d0%96%d0%94%d0%90%d0%9d%d0%95  %d0%a1%d0%9d%d0%9a%d0%a0%d0%a1%d0%92%d0%a0%d0%90%d0%9a%d0%9e%d0%92 5

Само преди дни София се сдоби с първия си обществен аквапарк. Водната актракция се намира в центъра на столицата - в район "Възраждане", и води посетители от близо и далеч. С какво друго районът привлича гражданите? Какви мерки е предприела администрацията за облекчаване на бизнеса заради пандемията с коронавируса? Какви са приоритети до края на лятото? Отговорите на тези и още въпроси научихме от Савина Савова - кмет на район "Възраждане".

- Г-жо Савова, пандемията с коронавируса все още не е отминала, но въпреки това по-строгите мерки в страната отпаднаха. Върнаха ли се жителите на район "Възраждане" към нормалния си начин на живот? Разхождат ли се, пазаруват ли свободно и спокойно?

- Изключително сериозните въведени мерки от правителството във връзка с коронавируса допринесоха за това гражданите да разберат какъв е начинът да се предпазват – чрез дистанция, дезинфекция и хигиена. Всички ние ги изпълняваме много стриктно. Хората свикват и продължават нормалния ритъм на живот, което важи както за посещението за паркове, така и по отношение на цялото ни ежедневие – пазаруване, разходки и др. Всички мерки, които район „Възраждане“ е въвел дава спокойствие на гражданите. От една страна културата на хората и това, което успяхме да възпитаме в себе си през тези няколко месеца, от друга – мерките, които служителите на комплекса спазват също дава сигурност.

- Какви мерки предприе районната администрация за облекчаване на бизнеса? Опростени ли са наемите на търговците на Женския пазар? Как кризата и изолацията се отрази на тях?

- От началото на извънредното положение сме свидетели, че търговските обекти и пазарите имат отлив от страна на потребителите, което неминуемо намалява обема на работа, спадане на оборотите, застояване на продукцията. С решение на СОС беше дадена възможност да се вземат необходимите мерки за освобождаване на наем или намаляването му процентно на търговците. Те представят декларации дали са работили през съответния период и документи, с които доказват спада на оборота. От 13 март до сега общинското дружество "Пазари „Възраждане" ЕАД е намалило средно месечно с около 20% наемите на търговците, които са заявили такова желание заради спадане на оборота. 

- Какви ремонти и какъв график на миене на вътрешнокварталните улици предвиждате през лятото?

- Заради извънредното положение е учестено миенето на улиците. Вътрешноквартални улици, такива, които се ползват от масовия градски транспорт, се мият 6 пъти месечно (на всеки 5 дни). Също така е увеличена и честотата на дезинфекция на съдовете за сметосъбиране – всяка седмица се дезинфекцират контейнерите и уличните кошчета за боклук. Продължават плановите ремонти на тротоари и улични настилки в целия район. Започнахме да навлизаме и да извършваме ремонти и в отделните жилищни комплекси.

- Какви са приоритети ви до края на лятото и над какво основно ще работите до края на годината? 

- Освен аквапарка, други сериозни обекти, над които работеше администрацията, са ремонтът и реконструкцията на басейна и физкултурния салон на 30-о училище. Повече от 30 години той не функционираше. Предстои въвеждане на обекта в експлоатация и от началото на учебната година учениците ще могат да го ползват. Това е изключително важен проект, над който работихме години наред. Продължаваме с ремонтите и облагородяването на междублокови пространства. През миналата година изградихме такова на 11 дка, където с озеленяването направихме и стрийт фитнес, спортни съоръжения, детски площадки, място за разходки и др., което нарекохме "Градина на Доброто". През 2020 г. в „Зона Б-18“ предстои изграждане на алеи, места за паркиране, осветление.

- Защо хората биха избрали да живеят във "Възраждане"? С какво районът привлича столичани?

- Първо, защото се намира в централната част на София. Транспортно районът е обезпечен както с метро, така и с тролеи, трамваи и автобуси. На пешеходно разстояние от тук са идеалния център, големи бизнес и административни сгради. От друга страна, всички инвестиции, които да подобрят качеството на живот, са факт и са видими. Всяка година подобряваме инфраструктурата. Районът изключително се разраства и променя. През последните четири години премахнаме близо 40 опасни и стари сгради. На тяхно място ще бъдат изградени други - това означава един изцяло нов облик на района. Също така се характеризира с множество паметници на културата – общо 197 са разположени тук. Около 45 от тях са възстановени и ремонтирани (18-то СОУ и 46-то ОУ са част от тях).

- Организирате ли някакви уикенд, празнични и развлекателни събития през летния сезон за жителите на района?

- Във връзка със ситуацията и извънредното положение районната администрация се въздържа да е инициатор на такива прояви, тъй като водят до струпването на голяма маса от хора на едно място. Но за сметка на това подготвяме три проекта, които ще дадат информация за това какво предлага район „Възраждане“. Единият е „Ваканция във Възраждане“ с партньорството на 9-те общински училища и фондация "Етнопалитра" - целта е чрез видеоматериали да представим забележителностите на района. Другият проект е „Спортът срещу агресията-2020“. С него искаме да популяризираме също чрез видеоматериали различните видове спорт и с участието на известни родни спортисти. Целта ни е да запознаем децата къде могат да спортуват безплатно на територията на района. Последният ни проект е „Безопастно на улицата“ и чрез него представяме правилата за движение.

- Редица европейски столици разполагат с внушителни аквапаркове от години. Само преди седмица и София се сдоби с такава атракция. Защо толкова време нямахме подобни развлекателни водни съоръжения?

- На територията на София това е първият обществен аквапарк, който се изгражда. Благодарение на "Софийски имоти" и подкрепата на Столичен общински съвет след години работа, свързана с подготовката на проекти, да се премине през редица съдебни спорове и накрая към реализирането на проекта. До преди няколко години тук беше индустриална зона, борси за строителни материали и др. А днес вече няма и спомен за това. Наличието на минерална вода в близост също допринася за изграждането на аквапарка.

Повече за аквапарк "Възраждане" очаквайте в новия брой на електронния вестник KMETA.BG

 

Снимки: Красимир Свраков/ Kmeta.bg