Тополовград отказа подкрепа от МВР и МО за граничните отряди

  • 06 април 2016, 08:28
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 2e0aed68 c877 15d2

Тополовград няма да иска подкрепа от МВР и МО за организирането на доброволни отряди за опазване на границата. Това каза кметът на общината Божин Божинов. Той поясни, че е депозирал две писма до ресорните министри, с които оттегля искането за съдействие. По думите на кмета, причината за това е, че идеята за доброволните патрули не е разбрана правилно от обществото и се преекспонира.


Божин Божинов уточни, че целта не била да се създават въоражени отряди, а единствено да се подпомага работата на граничарите, към които доброволците да подават информация за нелегални мигранти.


„Беше преекспонирано, че едва ли не ни трябват танкове, че ще правим военизирани отряди, с което опорочиха това добро намерение, което имахме“, коментира кметът на Тополовград. Той обясни, че на територията на общината почти няма топлинни камери и на места преминаването на границата е безпрепятствено.


„Всичко е като разграден двор. Кметските ми наместници се оплакват, че непознати хора влизат по къщите. Нашата идея беше бежанците да бъдат откривани, граничните полицаи да бъдат информирани, както и МВР, за да бъдем в помощ, както на мигрантите, така и на държавата“, каза още кметът. Божин Божинов подчерта, че желанието на местните хора да подпомагат Гранична полиция остава.


Според кмета на Тополовград в момента държавата няма необходимия капацитет да опази границата при по-сериозен бежански натиск. 


Гласувайте в конкурса "Кмет на месеца" ТУК.