Трети ден Сакар е в плъмъци

  • 22 август 2016, 08:34
  • Default profile Автор Божидар Събев
Medium dsc 4523

DSC_4525

Над 50 хиляди декара в общините Харманли и Любимец горят вече трети ден. През цялата нощ противопожарните екипи от огнеборци и горски служители останаха да контролират района на огромния пожар в Сакар.

Унищожени са гори, храсти, пасища, бадемови насаждения и лозя между селата Изворово, Дрипчево и  Оряхово. С обединените усилия на пожарникари, полицаи, горски, военнослужещи и доброволци огънят беше спрян буквално на метри преди да навлезе в населените места.

Пожарът, който избухна вчера край свиленградското село Младиново, е овладян. Стихията унищожи над 1000 декара растителност и широколистна гора само за няколко часа, преди да бъде ограничено разрастването й. Дежурствата на огнеборците в района продължават.

DSC_4523

Пряката опасност за село Изворово също вече отмина. Над 200 човека вече трети ден работят на терена на пожара. В застрашените села хората бяха подготвени за авкуация, до която за щастие не се наложи да се прибегне.

DSC_4426

От неделя в гасенето се включи хеликоптер МИ 17 от авиобаза Крумово и високопроходима верижна техника от Мини Марица Изток.  Щетите, нанесени от стихията, все още не са изчислени, но става въпрос за стотици хиляди лева.  Разследват се причините за унищожителния пожар. За сега е ясно, че едно от местата, от където тръгна огънят, е фотоволтаичен парк до село Оряхово. Не се изключва вероятността и да са припламнали искри от селскостопанска техника.

Заради вероятно късо съединение там са се запалили сухи треви и стихията се разрасна, обхващайки огромни площи от землището на Оряхово и Изворово. Друга вероятна причина на избухването на пожара е разчистването на пасища. Полицията продължава работа по изясняване на причините и задържане на подпалвачите. За цялата област Хасково за днес остава в сила червен код за опасност от възникване на нови пожари.