Три села в Симитли празнуват на Голяма Богородица

  • 14 август 2019, 21:35
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium e2b0261e1c50dc271e2baecf577af371 xl

Три симитлийски села празнуват Деня на Божията майка. В село Полето в почти всяка къща има курбан. Традицията повелява цялото село да се стече с приготвените постни гозби около параклиса. Всички семейства се събират край малкия храм, наречен на Света Богородица, който е на поляните точно на входа на селото.

Граден е преди години, когато преместили каменните плочи от оброчището на Свети Дух. На мястото, където днес е параклисът „Успение на Пресвета Богородица”, в началото на миналия век местни от Полето преместили трите каменни плочи от оброчището в дъбовата гора край селото. Тогава обаче големи злини застигнали селото. Заради това върнали каменните плочи на мястото им, където има данни, че са били още от тракийски времена. А на поляните на входа на Полето съградили параклиса „Успение на Пресвета Богородица”.

Курбани на Голяма Богородица правят миряните и в село Мечкул. В планинското вече почти безлюдно селце се извисява единадесетметров кръст точно при параклиса, построен през 2007 година и наречен на Божията Майка.

В село Брежани на Голяма Богородица е един от най-големите празници. Там, в Горната махала, има параклис, граден през 1995 година от семейство Стоименови. Мястото е свещено, по думи на най-старите в селото, които предават завещаните разкази от своите баби. Стар камък във форма на кръст е белегът от столетия, че някога на това място е имало църква. Вече над 20 години параклисът събира миряни на Голяма Богородица.