Триколките за инвалиди трябва бъдат уредени със закон

  • 10 юли 2020, 11:41
  • Default profile Автор Нина Александрова
Medium %d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b8

КАТ съставя актове на хора с увреждания за нарушения, които не са извършили. От седмица насам пътните полицаи в Лом са написали десетки актове на граждани. Причина е това, че се придвижват с електрически триколесни превозни средства, които не са регистрирани. По темата потърсихме Минчо Коралски - директор на Агенцията за хората с увреждания. 

 - Г-н Коралски, хората с увреждания в Лом нямат друг вариант да се придвижват нормално, освен със специални превозни средства. Закупили са ги със сертификати, че няма нужда от регистрация. Пътните полицаи обаче масово им пишат актове за това, че не са регистрирани и нямат книжка за тях. При опит да ги регистрират в КАТ се оказва, че това е невъзможно според законодателството ни. 

 - Този режимът на придвижване трябва да бъде изрично уреден в закона. Трябва да се направят специални разпоредби, които да засягат електрическите триколесни превозни средства и ползването на тях от хората с увреждания. По този начин те няма да се превръщат в основание за свободно тълкуване от органите на реда. Тоест, трябва да бъдат регистрирани в закона и да са в специален режим, който да позволява на нуждаещите да ги ползват по предназначение. 

 - Вие имате ли правомощия да внесете подобни поправки?

 - Не, за съжаление, нямам. През годините съм се ангажирал с подобни казуси и винаги съм спиран с фразата - "В качеството си на какъв имате предложения?!"

 - Кой може да внесе поправки в закона, специално за тези случаи, за да няма в бъдеще хора с увреждания, глобени неправомерно за ползване на нещо, което е крайно необходимо за тях?

 - Омбудсманът може да направи това. В много страни това е лицето, което урежда законово такива случаи. У нас омбудсманът може да направи съответните предложения за промяна в закона и трябва да ги адресира до министерството на транспорта и до МВР. Не бива да се позволява случаят да се потули на принципа "всяко чудо за три дни", а трябва да се направи всичко възможно, за да се облекчи живота на хората с увреждания. 

 - Във вашата агенция имате ли оплаквания от хора с увреждания, знаете ли за глоби, които са им били налагани неправомерно?

 - Не, нямам подобни сигнали от тях. Но четириколките са много застъпени в чужбина. У нас също тепърва ще се ползват масово. Те са крайно необходими на хората с увреждания. Затова трябва да се регламентират, ползват се от крайно нуждаещи се, не са за развлечение. Хората се придвижват с тях, пазаруват, работят, ако е възможно. Безумие е да стават заложници на чиновници заради вратички или пропуски в закона. 

 - През лятото много хора ползват колела и в много случаи стават инциденти. Никой обаче не ги глобява...

 - Да, това е пореден аргумент в полза на хората с увреждания. За нарушения с колела не се налагат глоби, нито се изискват каквито и да било разрешителни. Недопустимо е да страдат хората с увреждания заради някой, който се е престарал на местна почва. Затова е необходима законова гаранция, че това няма да се повтаря в бъдеще.