Трофеи и обреди от първата цивилизация в Европа оживяват в Оходен

  • 22 юли 2019, 18:39
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium %d0%92%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b0 %d1%81%d0%bb%d1%8a%d0%bd%d1%86%d0%b5%d1%82%d0%be %d0%bd%d0%b0 %d1%82%d0%be%d0%b4%d0%be%d1%80%d0%ba%d0%b0

Древен храм на плодородието, основи на жилищни постройки, некропол и различни материалnи следи от едно от най-старите селища, открити в Европа, изкушават туристи край врачанското село Оходен. По данни на археолозите от Враца неолитните находки са от VI хилядолетие пр.н.е.

Свещеният комплекс се е намирал в центъра на праисторическо селище, а в некропола към него са открити скелети на около 8000 години. Според археолозите светилището е уникално и до момента няма друг известен аналог в България. През 2016 г. са открити артефакти от обсидиан, произлизащ от находища в Унгария и Армения. През 2011 г. при продължаващите археологически проучвания на района е открит древен олтар, украсен с огромни трофейни еленови рога. Според историците еленът бил сред най-силните символи на мъжкото начало и на плодородието.

През 2004 г. е открит първият гроб на вероятен жител на селището. Скелетът е на жена и първоначално на шега е наречен с името „Тодорка“. Днес Тодорка е експонат в историческия музей във Враца и представлява първата открита в България жена носител на производяща икономика. При по-късни разкопки са открити още 3 погребения, като последният скелет е на мъж. Около него са поднесени гробни дарове – глинен съд и дълъг кремъчен нож, поставени при тилната част на главата. Съдейки по керамичния съд, находката може да се отнесе към 6-о хилядолетие преди Христа.

Ежегодно в края на юли край светилището се провежда международен фестивал на древни култури „Слънцето на Тодорка“. Артистите от театрална група ТЕМП-Враца пресъздават древните обреди и ритуали на може би първата земеделска цивилизация на Стария континент.