Тровят улични котки в Пловдив

  • 04 февруари 2019, 15:53
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b0 %d0%ba%d0%be%d1%82%d0%ba%d0%b0

За масово отравяне на улични котки в Пловдив и разхвърляне на отрова, която е опасна и за малките деца, сигнализират доброволците от iCat Rescue. Опасното вещество било разхвърляно в общите площи между блоковете и дори по детски площадки, съобщават от организацията във Фейсбук."През изминалата седмица се сблъскахме с масово отравяне и разхвърляне на отрова в междублоковите площи на бул. "Цариградско шосе" 48-58. До момента сме открили 4 жертви, а други котаци от колонията, която обслужваме изчезнаха безследно.Две от маците все още се борят за живота си, след поглъщане на отрова, поставена в общите площи и детски площадки. Една от маците не успя да се пребори - бъбреците й отказаха да функционират поради натрупаните кристални частици от отровата.В една от къщичките, които сме поставили за котаците, открихме още една жертва, починала вследствие на вид бързодействаща отрова или вид киселина. Мацо бе успял да се дотътри на скришно, където да умре бавно и болезнено, задушавайки се от подуването на езика и от кръвоизливите причинени от отровата.Сигнализирани бяха органите на реда. Дни преди масовата акция, се появи писмо с текст насаждащ насилие и очевадна непоносимост към животните и насочен към доброволците ни, подписан от домоуправата на входовете, които явно са решили да ''разчистят'' по изключително жесток начин безстопанствените животни. Навярно някой е счел, че да поеме нещата в свои ръце, пръскайки отрова в околната среда и замърсявайки я и че жестокото и престъпно действие ще остане безнаказано
", гласи постът на организацията в социалната мрежа. Оттам са категорични, че ще направят всички законови стъпки, за да бъде открит злосторникът, който трови уличните котки.

"Напомняме, че чл. 325б. от Наказателения кодекс гласи: "Който прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева", пишат ощт от iCat Rescue.

Снимата е илюстративна

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за май на тема "Модерни в клас" ТУК!