Троян набъбна с над 500 жители в кризата

  • 04 май 2020, 12:48
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d1%82%d1%80%d0%be%d1%8f%d0%bd

Голям интерес към регистрацията по настоящ адрес отчитат в община Троян, където само за месец и половина, времето на извънредно положение, са се регистрирали 532-ма души. От тях 104 в града, а останалите - в селата. Новорегистрираните са основно две групи граждани. Едната е от млади хора, бивши студенти, които са се завърнали в Троян. Другите са хора, които имат различни недвижими имоти в района, не са регистрирани по настоящ адрес и сега използват тази възможност в закона, за да улеснят пътуването си през КПП-тата.

Кметът Донка Михайлова каза, че част от хората, които са се регистрирали в този период по настоящ адрес в общината, са заявили, че имат намерение постоянно да останат в региона. Това са най-вече млади хора, които са работили в чужбина, но пандемията е довела на територията на общината.

"Много интересна е тази тенденция, следим я внимателно и се надяваме, че ще съумеем да задържим част от хората, които се завърнаха в кризисния период тук, да останат постоянно. Изключително важно е в последващата икономическа криза, когато безработицата ще нарасне, тези хора да намерят в общината работни места и доходи", заяви още кметът.

По думите й, една от най-важните цели, след запазване здравето на хората, е подкрепата на бизнеса в този труден за него момент, така че закритите работни места да бъдат възможно най-малко и икономиката да се възстанови бързо.

В община Ловеч регистрираните по настоящ адрес от 13 март до 29 април са 802, като 136 в града, а останалите в селата. Най-много са в Дойренци, Лисец и Стефаново, съобщават от Общинска администрация.