Троян с 800 000 лв. по-малко приходи само за април

  • 05 май 2020, 09:33
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%b8

Само за месец април Община Троян е събрала с 800 хиляди лева по-малко от местни данъци и такси и неданъчни приходи в сравнение със същия период миналата година. Причината е кризата от коронавируса. Кметът Донка Михайлова заяви, че Управителният съвет на Националното сдружение на общините в Република Българи започва разговори с парламентарните групи за предприемане на мерки за подпомагане на българските общини, които са в тежко състояние заради кризата.

Тя поясни, че община Троян, която е една от най-стабилните у нас във финансово отношение, вече изпитва сериозни затруднения заради намалелите приходи в бюджета.

"Това е една чувствителна част от приходите, които събираме в рамките на една година, и ние също сме в затруднение", заяви кметът и добави, че има реална опасност редица български общини да не могат да осъществяват основни комунални дейности, насочени към населението. Затова от НСОРБ имат конкретни предложения към държавата за изход от тежката ситуация.

"Очакваме авансово да ни бъде преведена целевата субсидия, да ни бъде предоставена възможност за безлихвени кредити, така както се предлага на бизнеса. Имаме предложения, свързани със средства по направления, които на този етап стоят "замразени" в общинските бюджети и биха могли да се да се раздвижат и да се ползват в тези тежки периоди", заяви Донка Михайлова. По думите й Общините настояват и за промени при използването на средства по някои оперативни програми, които в момента не могат да се възползват.

Снимката е илюстративна