Община Троян се намира в Северна Централна България, в полите на най-красивия дял на Стара планина. Част е от област Ловеч, съставена е от 21 селища. Троянската община е удивително съчетание на величествени планини, реки и топли минерални извори. Общината е с богато и добре запазено културно-историческо наследство.

До с. Ломец са разкрити и проучени останките на древното римско селище Состра - античният предшественик на гр. Троян, а през територията на общината е преминавал един от най-натоварените римски пътища с търговско и военно предназначение. В историята този път е известен като Виа Траяна (Траянов път). Счита се, че от него е получил днешното си име градът. Близо до крепостта “Состра” е открита раннохристиянската базилика “Свети Георги”.

Възникнал като попътно селище, Троян първоначално е бил пазарен център, а впоследствие се превърнал и в административно средище. През първата половина на XIX век тук процъфтяват занаятите. Водещо е грънчарството, което постепенно създава уникалната и до днес Троянска керамична школа.

Уникален макет на троянската занаятчийска чаршия от XIX век, грънчарска и бъкличарска работилница днес могат да се видят в единствения в страната “Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства” в Троян. Уникален за страната е и Природо-научният музей в село Черни Осъм. Национално изложение на народните и художествени занаяти в с. Орешак демонстрира майсторството на занаятчиите от района и страната.

На територията на община Троян се намира третият по големина манастир в България, основаният през XVI век манастир “Успение Богородично”. В църквата на манастира се пази най-прочутата чудотворна икона “Света Богородица Троеручица”. Уникален е и резбованият иконостас на църквата, изработен през 1838 година.

В общината се намира курортът “Шипковски минерални бани” - един от най-старите и известни курорти в България.

В района на Троян са разположени природните резервати “Козя стена”, “Стенето”, “Северен Джендем”. Те са част от Национален парк “Централен Балкан”, известен със своята уникална растителност и животински свят. В природния парк “Стенето” се намира най-дълбоката пещера в България - Райчова дупка (384 м).

В Троянския Балкан, по маршрута Ком-Емине, е и най-доброто място за парапланеризъм в България.

В община Троян се провеждат традиционните Фестивал на занаятите и изкуствата “Орешак 2016”, Рок-академия “Троян” и конкурс за авторска песен, Български фестивал на сливата.

Официален празник:
14 октомври

Контакти:

5600 град Троян

площад „Възраждане“ №1

тел: 0670 / 68 050;

факс: 0670 / 68 060;

postbox@troyan.bg

www.troyan.bg