Трус люлял Хераклея Синтика, откриха 5 съборени колони

  • 08 юли 2020, 17:53
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium 94df9f6f8c049f29f45f7aa73c2f2416

Пет мраморни колони от римския период откриха археолозите от екипа на доц. д-р Людмил Вагалински на третия ден от подновеното изследване на античния град Хераклея Синтика. Те са украсявали северната част на западната половина на форума /централния площад/ в древното селище.

„Предполагаме, че колоните са съборени при голямото земетресение в края на IV век. Разкриваме и част от настилката на площада. Работим на терен, който преди време Община Петрич закупи от частен собственик. Вярвам, че ще намерим още много интересни и ценни находки”, коментира доц. д-р Людмил Вагалински. Екипът му работи благодарение на финансирането с 30 000 лева от Община Петрич. Кметът димитър Бръчков ще помогне на архиолозите и с необходимите машини и техника.

Археолозите, които изследват Хераклея Синтика, са внесли проект в Министерството на културата. При одобрение ще получат максимум 28 000 лева. Тези средства обаче няма да са достатъчни. Затова Вагалински се надява, че правителството за трета поредна година ще отпусне целеви средства, за да продължи разкриването на тайните на древния град.

„Най-важното е, че Хераклея Синтика става все по-известен исторически обект. Повечето ни новини във фейсбук стигат до 20 000 души само за 24 часа. Тук вече са идвали туристи от над 90 държави. Въпреки коронавируса през юни тази година посетителите са били повече от тези през юни миналата година”, каза още Вагалински.