Трябва да овладеем COVID-19 сега, за да не стане ежегодна епидемия

  • 16 март 2020, 16:29
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium 71bb191cc53a0f14e7737e7263505894

Д-р София Ангелова е специалист по белодробни болести, вътрешни болести и иглотерапия, и лазерпунктура. Завършила е медицина през 1982 г. с Хипократов медал. Дълги години е работила в Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести "Св. София", както и като преподавател в Медицински университет - София. Председател е на Национална асоциация за профилактика на белодробните болести. Какви са особеностите на коронавируса? Достатъчни ли са наложените мерки? По какъв начин можем да се предпазим от него - достатъчно ли само да мием ръцете си и да стоим вкъщи? Как ще го овладеем и до кога ще продължи неговото разпространение? По темата за COVID -19 у нас разговаряхме с д-р Ангелова. 

- Д-р Ангелова, колко опасен е коронавирусът? Какви са неговите особености и с какво той се различава от другите (познати) вирусни инфекции?

- Тепърва този вирус ще се изучава. Ние познаваме коронавируса и много коронавирусни инфекции сме виждали в нашата дългогодишна практика, най-често изразяващи се с гърлобол и последваща кашлица. Това обаче е мутирал коронавирус и затова не го познаваме достатъчно. Най-точна информация за клиниката получаваме от данните от Китай, както и от информацията, която ни дават колегите от ВМА, където са настанени първите заболели с COVID-19 у нас. Аз нямам практически опит със заболели от коронавирус от двата мутирали щама. Характерно за него е, че заразяването става много бързо и много хора могат да бъдат заразени. Затова мерките, които налагат властите трябва да се разберат и осъзнаят. И най-вече да се спазват. Само тогава можем да ограничим заразата. Нашето послание към хората е да запазят спокойствие, разум и дисциплина за мерките, които се налагат в страната. Нашата основна, огромна цел е да спрем разпространението на заразата и да не позволим да се разболеят много хора – това ще бъде изключително постижение. Искрено вярвам, че с дисциплина и отговорност  ще го постигнем. Тревожим се най-вече за недисциплинираната част от населението. Това пролича от емоционалното слово на Проф. ген. Мутафчийски. Хората трябва да го разберат. Като лекари и специалисти на предния фронт апелираме, че проблемът е много сериозен. Особено важно е за хората, които се връщат от чужбина и тези, които са контактни със заразени – трябва да приемат 14-дневната карантина. Самото заразяване става много бързо. Болният човек отделя пръски при кашлица и кихане, които попадат по повърхностите и всеки един от нас се докосва до тях. Ако не си измием ръцете вирусът съществува и при допир на очите, устата и носа можем да се заразим. Необходимо е да спазваме социална дистанцираност и миене на ръцете. Ако бъдем дисциплинирани няма да има проблеми и няма да стигнем до заболяване, което да изисква сериозна медицинска помощ. А нашият ресурс не е чак толкова висок. Само така можем да победим вируса, но и да не позволим той да стане ежегоден проблем, като ежегодна епидемия, както са грипните епидемии. Искрено се надявам топлите слънчеви лъчи да го убият.

- Навреме ли са наложените от правителството превантивни мерки?

- Мерките са абсолютно адекватни. Единствено считам, че трябва да бъдат ограничени влизанията на хората от епидемичните райони по света в България. В тези два дни у нас са кацнали самолети от Италия,с българи, работещи там, които се връщат в страната. Жена, връщайки се от Италия с положителен резултат от коронавирус заявява, че няма да спазва карантината. Има наказателни мерки, затвор, парична глоба, за които тя отговори с ирония!. Въпросът е колко от тези хора ще бъдат хванати, за да бъдат затворени? А точно те ще посеят вируса. Отправям молба към всички пациенти да бъдат точни към своите лекари при снемане на анамнезата-дали идват от епидемични райони и дали са контактували с хора, които са положителни с коронавирус. Искам да подчертая това, че ако се заразиш с COVID-19 не означава, че ще починеш. Казвам го, защото тази сутрин в кабинета ми пристигна възрастно семейство, които ми казаха, че са подготвени ,че ще умрат! Това е част от общата паника в страната! Нека хората да се настроят позитивно, да мислят позитивно, да действат дисциплинирано. С позитивното мислене и добрата хармония със себе си поддържаме имунната система. Природата ни е дарила с една много стройна, силна имунна система, но ако се намираме в тревога, страх и гняв тя отслабва и човек може да бъде атакуван и от други вируси и бактерии!

- Когато следваме мерките и сме решили да останем вкъщи – какво трябва да предприемем от тук насетне? Необходимо ли е да дезинфекцираме дома?

- Толкова е хубаво човек да остане вкъщи. Улисани непрестанно в работата си, има толкова дребни неща, които не забелязваме. Може да прегледаш и преподредиш гардероба, да измиеш прозорците, да обърнеш внимание на човека до себе си. А това стопля душите. Ние имаме нужда точно от това. От големия свят, в който се втурнахме да пътуваме, сега се върнахме в нашия, малкия, но топъл домашен свят! Можем да дезинфекцираме дома, но когато си затворен и нямаш контакт с външни хора не е необходимо да се изпада чак в такава мания. Важно е да се забърсват дръжките на вратите, да се проветряват горните дрехи, да мием ръцете след като сме разопаковали хранителните продукти и т.н.

- Колко време ще продължи разпространението на вируса и кога е неговият пик? Според мнението на някои специалисти ще последва 2-ра вълна през септември?

- Не се ангажирам с прогнози. Аз считам, че ако осъзнаем значимостта на взетите от властите мерки и спазваме строго правилата много бързо ще се справим! Считам, че изключително важно е ограничаването на влизането в страната на хора, от епидемичните райони и строго спазване на карантинния период, за да спрем заразата в страната!

- Вярно ли е, че можем да сме заразени с COVID-19, но по никакъв начин да не разберем?

- Има хора, които са заразоносители – носят вируса, но не боледуват. Но могат да пренесат заразата на други хора. Затова е изключително важно имунното състояние. Още на входната врата на дихателната система имунните клетки се мобилизират и унищожават вируса. Ще дам пример – немски бизнесмен провежда работна среща в продължение на четири дни в Германия, на която присъства напълно здрава китайка. Няколко дни след това мъжът се разболява, взема необходимите лекарства и му минава и след 3дни отива на работа във фирмата. След приключване на срещата, китайката получава първите симптоми в самолета. Пристигайки в Шанхай, посещава болнично заведение , където е изследвана и се оказва с положителен тест за корона вирус.След изследване на контактните се установява, че във фирмата има още трима заразени.. Оказва се, че шефът на фирмата заразява още трима свои колеги. Заразяването става бързо. Хората вътре в компаниите трябва да се пазят, да разполагат с предпазни средства. Но не трябва да изпадаме в паника и силен стрес.

- Все пак, здрав човек, който се чувства добре може ли да отиде на разходка сред природата, в планината, например?

- Може да черпим с шепи от енергията на природата. Целта е социално дистанциране! Сега е моментът, в който тази пандемия ни изолира. Усещаме, че не можем един без друг. Цялото човечество работим в екип. Икономиката е в спад, всички сме в загуба. Надявам се и вярвам в слънчевите лъчи. Пулмолог съм от 37 години и съм разбрала, че по-лекият период за нас пулмолозите е лятото и условията за виреенето на вирусите тогава са неблагоприятни. Надявам се, че тези два мутанта на коронавируса ще бъдат унищожени от нашите силни, български слънчеви лъчи.

Снимка: pulmolog-sofiaangelova.com