Трябва сериозна ангажираност на властта към малките общини

  • 26 април 2014, 16:51
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 533eb554b965c

Градоначалникът на Чепеларе е една от номинациите на Kmeta.bg в конкурса "Кмет на месеца", като през април ще се оценяват положителните ЕКО практики в населените места.


Тодор Бозуков получи номинацията си заради множеството реализирани инициативи, които са свързани с положителните еко-практики в курортния град Чепеларе.


- Г-н Бозуков, номиниран сте в конкурса "Кмет на месеца" като през април темата е "Положителните ЕКО-практити във вашия град". Как приемате номинацията си и как оценявате конкурса на Портала на българските общини Kmeta.bg?


- За мен е едно страхотно признание и това е оценка, признание, за добрата работа на нашата администрация и на целия ни екип. Разбира се, това е и с доброто партньорство с Общинския съвет и нестопанските организации - Обществен фонд Чепеларе и Българския съюз за защита на Родопите.


Благодаря за доверието и оценката на Kmeta.bg. Един кмет без своя екип не струва нищо и затова е много хубаво, когато работата ни бъде оценена чрез такъв конкурс. Ако искаме средата, около нас да бъде красива и чиста, трябва всички да сме обединени.


- Кои са ЕКО-практиките, които Вашата община прилага и смятате ли, че те са оценени от жителите на Чепеларе?


- За нас е много важно да положим усилия и да превърнем нашия град не само в чист, но и в красив. И това може да стане с усилията на всички, защото от самите нас зависи в каква среда ще живеем. Първо, тя трябва да бъде добра за нашите граждани, а след това да търсим и оценката на гостите ни.


Имайки предвид, че Чепеларе е туристическа община, нашето мото е "Да предлагаме своето гостоприемство през всичките 4 сезона". Обикновено ни свързват като ски дестинация, но за нас е важно да предлагаме условия за почивка, туризъм и спорт през цялата година, защото само тогава усилията ни ще бъдат увенчани с успех.


В тази връзка за нас е важно да обърнем внимание на екологията, най-вече на зелените площи, градинките, за да се чувстват децата щастливи. Разбира се, важно е и какъв е въздухът и съответно водата, която пием. Всичко това може да създаде една много добра среда за живот.


В момента работим по реализиране на проектите, с които да подобрим условията за спорт. Вече направихме няколко много добри спортни площадки. Съвсем скоро ще започнем и строителството на един много модерен зоопарк в района на Мечи чал.


Родопите е една магнетична планина и самата природа вдъхновява и предразполага към едно спокойствие и възможност за почивка. Ще се включим и в кампаниите за почистване на България, вече над 900 души са заявили присъствие.


Но като цяло, нашата община работи ежедневно с гражданите за почистването на населените места. Затова мисля, че община Чепеларе е едно прекрасно място за отдих и почивка.


- Миналата година се включихте в кампанията "Красива околна среда". Мислите ли, че ефектът от нея беше положителен?


- Категорично ефектът беше много положителен. По отношение на проекта, който реализирахме през 2013 г. в кампанията за "Чиста околна среда", ние включихме озеленяване на изоставени площи в града, защото за нас е важно всеки един проект да бъде устойчив и да се надгражда. През тази година ни предстои да увеличим броя на зелените площи.


При нас пролетта дойде малко по-късно, защото до миналата седмица валеше сняг и пистите работеха. Но сме закупили достатъчно посеви, за да засадим още цветя и дръвчета. Затова тази кампания ще я стартираме през месец май, защото за нас е важно да работим за по-красив и по-хубав град.


- Напоследък има много инциденти с мечки край Чепеларе. Последният случай е от вторник. Как възнамерявате да се справите с този проблем?


- За съжаление това е много неприятен проблем за нашата община. Много е важно компетентните органи да вземат сериозно отношение по този проблем, защото в рамките на 10 дни се случиха два много сериозни инцидента с много убити животни.


Трябва да се поддържа един баланс в природата, но преди всичко трябва да мислим и за хората, защото в момента е много опасно за хората да се разхождат в планината.


Трябва да се предприемат конкретни действия в посока защита на хората и селкостопанските животни, защото нашата община залага като приоритет през новия програмен период 2014-2020 в ПРСР, развитието на животновъдството.


Несериозно е ако смятаме, че с един спрей ще се преборим с мечките. Всяка година инцидентите се увеличават, което показва, че тези мерки не са достатъчни. Вече се създава много голяма напрежение сред местното население, защото за съжаление имаше посягане и върху хора.


- Разрешихте алкохола в Деня на размисъл на 24 май. Как мислите се приема това от съгражданите ви и това ще се отрази на изборния ден?


- Аз тази забрана не я отменям за първа година. Сега съвпада с изборите за Европейски парламент на 25 май и затова предизвика такъв широк отзвук.


Първо, на 24 май е празникът на град Чепеларе. Освен това, на територията на общината се очаква да празнуват над 2000 абитуриенти. Затова мисля, че евроизборите не трябва да бъдат пречка за нормалния начин на живот. Напротив - с нашите действия трябва да стимулираме гражданите да гласуват, а не със забрани да ги откажем да идат до избирателните секции.


За мен, като кмет и гражданин, е много важно на 25 май всички избиратели да отидат да гласуват, за да изберем най-достойните български граждани, които да представляват България в Европейския парламент през следващите 5 години. Затова аз се надявам, че чрез това мое действие ще допринесем за по-голяма активност.


- На какво се надява община Чепеларе през следващия програмен период?


- Разчитаме много на средствата, които можем да усвоим през следващия планов период. В момента работим по над 20 проекта по различни програми. За малки общини, достъпът до европейски средства е много важен. За нас това е една възможност да подобрим живота на гражданите в общината.


Нашите основни приоритети са насочени към подобряване на пътната инфраструктура, ВиК-мрежата, базите за спорт и туризъм, уличната мрежа.


Трябва европейските средствата да бъдат правилно и ефективно усвоени. За нас е много важно да има и една сериозна ангажираност на българското правителство към проблемите на малките общини, на планинските общини, защото там проблемите на хората са много сериозни.


*Още новини от Чепеларе четете тук