Тунелът през Кресна ще бъде заменен с къси скални тунели

  • 13 февруари 2016, 14:02
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5e1a64c4 3788 ed8a

България заменя проекта за 15-километров тунел през Кресненското дефиле с нов за къси, скални тунели и мостове. Тунелите ще са част от строящата се от години магистрала „Хемус”, съобщава бТВ.


Забавянето на строителството дава преднина на гръцките и сръбските конкуренти в транспорта и логистиката. В съседна Сърбия например отсечката от коридор 10 от магистралата от Ниш до Българската граница трябва да бъде приключена до края на тази година. И пред магистралата от Ниш до Димитровград също е имало спънки – възложителят на обекта се отказва от 4-километровия тунел не заради животинския свят, а защото е трябвало да мине под гробищата.


В Сърбия практиката с изграждането на къси тунели в скалите не се оспорва като в България. Приложена е от германските инженери с изграждането на 13 скални тунела на пътя между Ниш и Пирот преди един век. У нас решението за пътя през Кресна се обмисля 8 години, а решението дали да се строят къси скални тунели в дефилето окончателно трябва да бъде взето следващия месец.


Още новини от Благоевград и региона вижте ТУК.


Гласувайте в конкурса „Кмет на месеца“ ТУК.