Тур №1 без пари до гигантска лампа и обсерватория

  • 15 юни 2017, 17:00
  • Default profile Автор Михаела Благоева
Medium 30342 715

70 години от създаването на Димитровград се навършват този септември. По този повод община Димитровград организира безплатни туристически маршрути из региона. Така българите ще имат възможността да опознаят местните забележителности.

От 24 юни до 26 август всички желаещи могат да се включат в 5-те туриситчески маршрута из Димитровградско.

Първият от маршрутите из забележителностите на Димитровград ще е идната събота, на 24 юни. Той ще започне с лекция в Историческия музей в града, която ще запознае посетителите с историята на града.

Следва панорамна обиколка на Димитровград от 10.45 часа, която включва разглеждане на монументално декоративно изкуство в града. Посетителите ще се насладят на декоративни музайки от камък и пана на фасадите на блокове в града.

След това автобусът с гости ще се отправи към парк „Марица”, където са разположени гигантските пейка, маса, стол и лампа. Те са изработени по поръчка на кмета на общината Иво Димов от майстора Митко Тодоров. Масата е висока 2.50 м, а размерите на плота й са 3 на 6 метра. Малко над 3 метра пък висок столът към нея.

Дело на същия майстор е и голямото триизмерно сърце, поставено на входа на парка. То е високо 3 метра и е широко над 1.50 метра, боядисано в ярко червен цвят. Сърцето бързо се превърна в любимо място за срещи на влюдените двойки в града.

Следва 30-минутна беседа в Народната астрономическа обсерватория „Джордано Бруно”. След нея гостите ще се разходят из парк „Н.Й.Вапцаров”.  В зоокъта в парка ще видят мечки и козлета, а катерушки за най-малките ще предложи приключенският парк „Питър Пан”.

От 12 до 13 ч посетителите ще се разходят в емблематичния за града парк „Пеньо Пенев”. Той се намира в южната част на Димитровград и разкрива красива панорама към града. Паркът е разположен на 365 дка и е уникален с 92-та си вида дървета, храсти и цветя. Скулптурите, гравираните със стихове късове, белокамените алеи с варовикови бордюри, живописните пасарелки и мозаечни стълбища, водните каскади и фонтани са нововъведения в озеленителната архитектура на България през 50-те и 60-те години на 20 век.

Свободна програма в края на маршрута предвижда разходка из централна градска част, разглеждане на Дом-музей "Пеньо Пенев", Художествена галерия "Петко Чурчулиев", паметници по бул. Димитър Благоев на Пеньо Пенев, Апостол Карамитев, Еньо Вълчев. 

Желаещите да се включат в тура трябва да сторят това най-късно 7 дни преди датата на маршрута - 24 юни. Записването става на телефон 0391/ 667 87 или на място в Историческия музей в града.