Тур №2 без пари до светилището на нимфите и Афродита

  • 21 юни 2017, 14:20
  • Default profile Автор Михаела Благоева
Medium www.pandevonium.com 1856

Безплатен тур до античното светилище на нимфите и Афродита край димитровградското село Каснаково организира на 1 юли община Димитровград. Той е част от 5-те маршрута из региона по повод 70 години от създаването на града.

Вторият туристически маршрут започва с панорамна обиколка на Димитровград, която включва разглеждане на монументално декоративно изкуство в града.

В 10.15 посетителите ще отпътуват за светилище на нимфите и Афродита в село Каснаково. Там те ще разгледат Информационния център, където ще научат повече за античното светилище. Посетителите ще се насладят на танц, който ще пресъздаде легендата за нимфите. След което ще разгледат светилището.

Тракийското светилището на нимфите и Афродита включва останки от култови постройки датирани към ІІ век, страноприемница от ІІІ век, амфитеатър от ІV век и архитектурно оформени три извора с басейни разположени върху елипса.Това е единственият нимфеум в България.

Древното тракийско светилище е било част от римска вила, собственост на тракиеца Тит Флавий и съпругата му Клаудия Монтана. Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос получил земя като награда за  вярната си служба към Рим. Ветеранът от римската армия и неговата съпруга издигнали светилище в чест на нимфите и Афродита. Надпис на гръцки език, издълбан върху лицевата страна на каменния свод над централния извор на светилището, гласи:"На добър час! Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос и неговата съпруга Клавдия Монтана направиха и посветиха извора на нимфите и Афродита."

Легендата разказва, че красива нимфа се явявала насън на Тит Флавий по време на строителството, а в деня на откриването дошла и "на живо". Той обаче отблъснал красавицата и останал верен на съпругата си, благодарен, че тя го е чакала търпеливо по време на военните  походи. 

Светилището е вградено в скала, където има подпорна стена с форма на полуелипса. На входа е била издигната монументална колонада, основите от която са запазени. В стената са вдълбани три ниши - каптажи на малки извори, разположени симетрично- два в краищата и един централен извор. Местните вярват, че символизират танца на нимфите.  В центъра на храма е лековитият извор, около който са издълбани три ниши. Водата блика от цепнатина в скалата и е студена и кристално чиста. Хората вярват, че е лековита.

Част от комплекса са също римска вила от II-III век, велоалея и туристическа пътека, които водят до манастира "Успение на св. Богородица" край съседното село Добрич.

Светилището на нимфите край Каснаково е обявено за паметник на културата още през 1968 г. 

В 11.30 гостите ще отпатуват за село Крепост, за да разгледат паната-стенописи, с които са изографисани фасадите на местни сгради. Селото  е превърнато в изложба на открито от братята Христо и Панчо Паневи. Двамата художници подаряват на родното си място 40 пана-стенописи, с които са изографисани фасадните стени на училището, кметството, здравната служба, читалището, параклиса, църквата.

Следва лекция в Историческия музей в Димитровград, в която посетителите ще научат повече за историята на общината. Свободна програма в края на маршрута предвижда разходка из централна градска част, разглеждане на Дом-музей "Пеньо Пенев", Художествена галерия "Петко Чурчулиев", паметници по бул. Димитър Благоев на Пеньо Пенев, Апостол Карамитев, Еньо Вълчев. 

Желаещите да се включат в тура трябва да сторят това най-късно 7 дни преди датата на маршрута. Записването става на телефон 0391/ 667 87 или на място в Историческия музей в града.