Тур №3 без пари до Александровска гробница

  • 07 юли 2017, 14:26
  • Default profile Автор Михаела Благоева
Medium 23142 980  3

Безплатен тур до Александровската гробница организира на 8 юли Община Димитровград. Той е част от 5-те маршрута из региона по повод 70 години от създаването на града.

Александровската гробница се намира на 19 км от град Хасково.

Гробницата датира от IV в. пр. Хр. и е сред най-ярките паметници на тракийската култура. Открита е през 2000 г. от прочутия археолог Георги Китов (1943 – 2008 г.).

Внушителните ѝ размери я нареждат сред най-монументалните гробници по българските земи. Изключително добре запазените стенописи обогатяват с нови данни представите ни за тракийските религиозни обреди, култове, въоръжение, бит и облекло.

През 2009 г. в непосредствена близост до гробницата отвори врати Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи”. За построяването му народът на Япония дари близо 3 милиона долара. Огромният комплекс бе открит лично от японския принц Акишино и президента на България Георги Първанов.

Сред най-ярките експонати в музея безспорно са откритите в северната част на Сакар планина 98 златни апликации (4500 – 4000 г. пр. Хр.). Заедно със златните накити от Варненския некропол и огърлицата от с. Хотница те са най-старото обработено злато в света.

От 2011 г. Александровската гробница е част от Стоте национални туристически обекта на България.

Участниците в безплатния тур ще имат възможността да разгледат уникалната гробница, да чуят лекция при посещението си в нея и да си направят снимки.

В маршрута са предвидени и посещения в селата Воден и Черногорово.

Желаещите да се включат в тура трябва да сторят това най-късно 7 дни преди датата на маршрута. Записването става на телефон 0391/ 667 87 или на място в Историческия музей в града.