Търговище е номер 1 по прозрачност за втора поредна година

  • 05 май 2020, 10:26
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium img 20160719 113500 1

Община Търговище за втора поредна година е първа в рейтинга за активната прозрачност на институциите в България, изготвен от Програма Достъп до Информация. Местната администрация е първенец, както в класацията при общините, така и в общия рейтинг, в който са включени 562 институции в страната ни.

Оценката е на база уебстраниците на административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти и независими органи на власт.

Целта е да се оцени как се изпълняват задълженията по Закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как се отговаря на заявления за достъп по електронен път. Оценява се и наличието на сведения за бюджетна и финансова прозрачност.

Припомняме, че през 2017 г. и 2018 г. Община Търговище зае шеста позиция в рейтинга, а през  миналата година бе на първо място. Пълните резултати от проучването са публикувани в уебсайта на Програма Достъп до Информация: https://data.aip-bg.org/surveys/Y3Q966/.