Туристи от Нигерия гледат статуи на 17 века в Хераклея Синтика

  • 11 август 2019, 14:01
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d1%85%d0%b5%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%bb%d0%b5%d1%8f1

Античният град Хераклея Синтика привлича все повече туристи от страната и чужбина. Тази седмица гости на древното селище край храма на Ванга бяха представители на африканския континент. Граждани на Нигерия разгледаха с интерес историческите находки, тук дойдоха и туристи от Дания и Андора. Те бяха сред първите посетители на древното селище, които видяха и новите информационни табели на български и английски език. „Идват хора от целия свят, с гостите от Дания, Андора и Нигерия през последната седмица вече сме имали посетители от над 60 държави”, твърди директорът на Исторически музей-Петрич – Сотир Иванов. 

Сред най-интересните открития в Хераклея Синтика са майсторски изваянни три лъвски глави, както и статуя на римски магистрат. 

В античния град екип археолози, начело с доц. д-р Людмил Вагалински, се натъкнаха при предишните проучвания на най-масивното градско строителство у нас от 3-4 век след Христа. Открити са форум, базилики, магазини и светилища. По своята дължина форумът е по-голям от този в Пловдив. Строителството е извършено в периода 270-350 година след Христа, има силно изразени елинистически традиции. Никъде в България няма така плътно изградена архитектура – базилика, стъпала, форум, магазини, светилища, пак стъпала и отново базилика.  

В музея на открито в Хераклея Синтика посетителите могат да разгледат специално създаден лапидариум - място, където са подредени камъни с археологическо значение — статуи, каменни плочи с епиграфски надписи, архитектурни детайли като колони, фризове, капители, корнизи. Там е и надгробният паметник от края на втори век на Касандър – търговец, убит и ограбен преди да се върне в родния си град. Туристите ще видят и епиграфският паметник на Есхиниан отпреди 1850 години, който бил щедър дарител на Хераклея Синтика. 

Античният град в началото на тази година бе обявен от общинския съвет за обект от първостепенно значение за община Петрич. Най-важното за местната власт е осигуряването на реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологическия парк „Античен град Хераклея Синтика и прилежащи некрополи”. 

Засега Хераклея Синтика е водещ туристически обект от национално значение, но скоро се очаква да бъде и от световно значение с откритите в античния град канализационна инфраструктура, магазини, базилика, античен форум и куп други ценни находки.