Туристи ще се разхождат сред разкопките на Акве калиде

  • 15 март 2019, 16:02
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium 53918421 372908003298752 900477229757104128 n

Археологическите разкопки на древния и средновековен град Акве калиде край Бургас вече са достъпни за посетители. Туристическият обект е оборудван с удобни пасарелки и стъклена платформа, които дават възможност на посетителите да се разходят буквално върху територията на историческото селище.

Дейностите са финансирани по трансграничен проект между България и Турция. Оказва се, че обектът е добре познат в южната ни съседка и отскоро се рекламира по турските телевизии.

„Бургас представя поредния си експониран, социализиран и достъпен археологически обект. Идеята ни е да се продължат разкопките, мащабът им да става все по-голям, да се довърши работата в източната част, където да има музейно пространство, заедно с една обособена част, в която акцентът да бъде минералната вода. Защото археологията, без краен продукт като експониране и консервация, е безсмислена. Просто така да си копаем няма смисъл.”, коментира Милен Николов – директор на Регионален исторически музей – Бургас.  

Според учените в античността Акве Калиде е бил най-големият и значим балнеокомплекс на Източните Балкани. Доказано е, че минералните бани са посещавани от Филип II Македонски, ромейските императори Юстиниан I и Константин IV Погонат, българския кан Тервел и султан Сюлейман Великолепни.

Наред с това селището е било културен и средищен център, в който е кипял активен обществен живот. Градът е играел и важна икономическа роля, тъй като от тук е минавал пътят на търговския обмен между Изтока и Европа.

 „Тази малка част, която до момента сме разкрили, ни дава самочувствието и желанието да продължим да работим по разкопките, за да направим много по-всеобхватно експониране на цялата територия. В момента сме на около 20% от това, което искаме да разкрием.”, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.  

По думите му Общината има готовност да осигури 45 000 лв. за обследване на следващия етап. След това ще се предприемат подобни стъпки за съхранение и експониране на археологическата ценност.

„Защото ако не го направим, всичко, което е открито, остава недостъпно за гостите и туристите, а така лишаваме града от допълнителна реклама и популярност.”, допълни градоначалникът.