Туристи влизат отново в пещерата "Леденика"

  • 28 май 2020, 21:03
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium orig

Пещерата "Леденика" отново е отворена за туристи. Нови гости природната забележителност ще приема от утре (29 май).

"Очакваме Ви! Носенето на маски е задължително!", казаха от общинското предприятие "Спорт и туризъм", което е стопанин на обекта. 

Пещерата Леденика е разположена на 16 км от град Враца, на територията на природен парк „Врачански Балкан”. Пещерата се намира на 830 м надморска височина в Северозападния – Стрешерски дял на Врачанската планина.

Леденика отваря врати за посетители през 1961 г., а през 2005 г. инфраструктурата й е изцяло обновена. В нея живеят 53 животински вида, сред които и насекомото Светломразец, което се е адаптирало толкова добре към тъмнината, че ако излезе на светлина, умира.

Името си Леденика носи от ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват през зимата в началото близо до входа. В пещерата има малко, немного дълбоко синтрово езеро, което според едно поверие изпълнява желанието на всеки, който потопи ръката си в него.

Туристическата обиколка на пещерата трае час, а маршрутът обхваща 350 м от пещерните галерии. Разходката започва със залата „Преддверие” – това е и най-ниската част на пещерата, в която се образуват ледените скулптури, откъдето идва името й. От „Предверието” посетителите преминават през ниския проход “Плъзнята” и стигат до малка кръгла зала. След нея следва още едно стеснение, за да се достигне до „Голямата концертна зала”. В нея посетителите могат да видят интересни образувания като „Дядо Коледа”, „Главата на Великана”, „Къщичката на Баба Яга” и други.

След „Концертната” маршрутът преминава през железни мостове, през малката и голяма пропаст и коридора „Завеските”, за да се достигне до „Бялата зала”.

С Постановление на Министерския съвет No.2057 от 28.11.1960 г. пещерата „Леденика” е обявена за природна забележителност и е вписана в Списъка на защитените територии и защитени зони в България. Трябва да се има предвид, че в пещерата е забранено събирането или унищожаването на пещерната фауна, писането и драскането по стените, влизането с факли и други димящи осветителни тела, както и всички действия, които водят до загрозяване или унищожаване на пещерата. Пещерата е включена и в Стоте национални туристически обекта. Пред нея има паркинг за автомобили, а до входа й се продават информационни материали и сувенири.

Екскурзоводите в пещера Леденика водят беседи на български и английски език. Туристите, които посещават пещерата, трябва да са с обувки и облекло, подходящи за изкачвания. През лятото средната температура в пещерата е 7-8° С.

 

снимки: www.bulgariatravel.org, Facebook


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!